Nederland / tot 3 feb. 2019 / Tentoonstelling ‘Het leven van Boeddha – de weg naar Nu’

Home > Classes > Upcoming thangka courses > Tentoonstelling over Het leven van Boeddha, geopend door de Dalai Lama op 15 september 2018

Het leven van Boeddha – de weg naar nu

De Nieuwe Kerk (op de Dam) in Amsterdam

Te zien van 16 sept 2018 – 3 feb 2019 

Na jaren van voorbereiding is het dan eindelijk zover! Vanaf zondag 16 september komen ruim zestig kunstwerken, eeuwenoud en modern, spectaculair bijeen in de wintertentoonstelling in De Nieuwe Kerk: Het leven van Boeddha, de weg naar nu.

Bewonder een schat aan millennia-oude objecten en moderne kunst van onder andere Ai Weiwei en Yoko Ono. Het oudste object dateert uit de derde eeuw en het jongste uit 2018.

Er is ook een thangka te zien uit de persoonlijke collectie van de Dalai Lama, een grote thangka die het leven van de Boeddha verbeeldt.


  
Grote thangka (213,4 × 153 cm, Tibet, 19de eeuw) uit de persoonlijke bezittingen van de Dalai Lama. Het toont scènes uit het leven van Boeddha. In het midden ‘Tree’ (2010) van Ai Wei Wei, gemaakt van gerooide oude bomen in China, en rechts een prachtig beeld van de Boeddha uit Angkor Wat, Cambodja, 12e eeuw.


Vergeet niet een bezoekje te brengen aan de Museumshop van De Nieuwe Kerk, want daar kun je mijn thangka kaarten en andere producten kopen! 


De Dalai Lama opende de tentoonstelling, en werd verwelkomd door Carmen’s rode loper van de Acht Tibetaanse Gelukssymbolen

De tentoonstelling werd op zaterdag 15 september 2018 geopend door Zijne Heiligheid de Dalai Lama (die daarna lezingen gaf in Rotterdam) door middel van een symposium met technologische vernieuwers en jongeren over Compassie en Technologie. Alles over dit evenement kun je lezen op de officiële website van de Dalai Lama.

Z.H. de Dalai Lama werd volgens de Tibetaanse traditie verwelkomd in Nederland en in De Nieuwe Kerk met een speciale rode-loper-schildering van de Acht Gelukssymbolen, geschilderd door Carmen Mensink:

   
1) Carmen treft de voorbereidingen in De Nieuwe Kerk voor de plaatsing van haar rode-loper-schildering
2) Iedereen is in spanning in afwachting van de Dalai Lama, die door deze deur binnen zal komen
3) Z. H. de Dalai Lama loopt volgens de Tibetaanse traditie over de Acht Tibetaanse Gelukssymbolen die hem verwelkomen

 
4) Het ophangen van de welkomst-tekst waaronder de Dalai Lama geïnterviewd zal worden en er groepsfoto’s zullen worden gemaakt
5) Carmen met haar vaste assistent Roméo
6) Het symposium na de opening van de tentoonstelling, over Technologie & compassie, was via livestream te volgen

De dialoog over Compassie & Technologie met de Dalai Lama kan hier teruggekeken worden:


Museumnacht 3 november 2018

 

Schilder mee met deze grote mandala tijdens Museumnacht 2018!

Tijdens de museumnacht op zaterdag 3 november (van 19.00-24.00) zal Carmen een groot schilderproject leiden, waarbij alle bezoekers (even) mee kunnen schilderen aan de prachtige Tibetaanse Mandala van de 5 Elementen tijdens de Boeddha-tentoonstelling in De Nieuwe Kerk. Klik hier voor meer informatie.Van Dis en de Dalai Lama

In aanloop naar de komst van de Dalai Lama en de tentoonstelling Het leven van Boeddha zond De Boeddhistische Blik “Van Dis en de Dalai Lama” uit; een serie van 3 afleveringen over het Boeddhisme, hoe dat heden ten dage wordt beleefd en waarin Adriaan van Dis de Dalai Lama na 30 jaar wederom ontmoet.

Adriaan van Dis en de Dalai Lama maakten in 1986 kennis met elkaar in het VPRO-boekenprogramma ‘Hier is….’ Zij spraken onder meer over religie en wetenschap. Dertig jaar later ontmoeten ze elkaar opnieuw in India.

De afleveringen zijn inmiddels uitgezonden maar zijn online terug te zien bij NPO Start:

Aflevering 1: Van Dis en de Dalai Lama – De groei van het Boeddhisme in het Westen

Van Dis verkent de groeiende belangstelling voor het boeddhisme in het westen. Is het een flirt of is het ernst? Projecteren we niet te veel idealen op een oosterse levensfilosofie of godsdienst die wij maar oppervlakkig kennen? Hij spreekt met geleerden, gelovigen en zoekenden. Onder andere met de Amerikaanse comédienne Ruby Wax die veel baat blijkt te vinden bij een praktisch boeddhisme.

Aflevering 2: Van Dis en de Dalai Lama – Mindfulness

Praat de Dalai Lama met twee monden? Voor die vraag ziet Adriaan van Dis zich tijdens zijn zoektocht gesteld. De traditionele Tibetaanse boeddhisten zien in ‘His Holiness’ een geestelijk leider die de traditie vertegenwoordigt, maar de voorstanders van een modern, werelds boeddhisme kunnen ook bij hem terecht. Van Dis spreekt met vertegenwoordigers van beide richtingen. Vooral het de wereld veroverende mindfulness krijgt aandacht. Niet alleen Van Dis vond er baat bij, deze verfijnde boeddhistische ademhalingstechniek wordt ook gebruikt in de psychiatrie en in gevangenissen. Van Dis, ontsnapt aan de dwangbuis, ademt in en ademt uit tussen de zware jongens.

Aflevering 3: Van Dis en de Dalai Lama – Gesprek met de Dalai Lama

Van Dis voert een verrassend gesprek met een sociaal betrokken Dalai Lama. De 83-jarige winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede (1989) roept op tot een ethische revolutie en meer. Nog verrassender is het gesprek met de broer en oud-privésecretaris van ‘his holiness’, een onafhankelijke geest met een eigen kijk op het boeddhisme en die niet veel van heiligheid moet hebben. Van Dis voert ook inleidende gesprekken met de president in ballingschap van Tibet en de dichter Buchung Sonam, een angry young man die zich schikt in de geweldloze strijd van de boeddhistische voorman.


 


Ingang van De Nieuwe Kerk op De Dam in Amsterdam

Quote Dalai Lama