Nederland / 3 nov. 2018 / Museumnacht -Schilder een Mandala in de Nieuwe Kerk in Amsterdam

Home > Classes > Upcoming thangka courses > Museumn8 Schilderproject in de Nieuwe Kerk in Amsterdam, 3 november 2018

Tibetan Mandala of the Five Elements by Carmen Mensink

Schilder mee met deze grote mandala tijdens Museumnacht 2018!

in De Nieuwe Kerk (op de Dam) in Amsterdam

Tijdens de museumnacht op zaterdag 3 november (van 19.00-24.00) zal Carmen een groot schilderproject leiden, waarbij alle bezoekers (even) mee kunnen schilderen aan de prachtige Tibetaanse Mandala van de 5 Elementen tijdens de Boeddha-tentoonstelling in De Nieuwe Kerk:

Thangka-workshop met Carmen Mensink
Ben je helemaal onder de indruk van de boeddhistische kunst op de tentoonstelling Het leven van Boeddha, en kan je uren staren naar de schildering (thangka) met het levensverhaal van Boeddha, in bruikleen gegeven door niemand minder dan de Dalai Lama? Carmen Mensink is gespecialiseerd in het maken van deze boeddhistische schilderingen, en geeft wereldwijd workshops waarin ze haar kennis deelt. Tijdens de Museumnacht begeleidt ze een schilderproject waar iedere bezoeker van de N8 aan kan meedoen! De hele nacht kan iedereen meewerken aan een enorme kopie van een zestiende-eeuwse Mandala van de 5 Elementen die gebruikt werd door Nepalese en Tibetaanse geneesheren. Ze helpt je niet alleen bij het schilderen, maar zal ook meer vertellen over de achtergronden, symboliek en betekenis van de mandala.
19–24 uur, doorlopend

 
Voor een passe-partout voor de museumnacht (€19,95) en meer info ga naar Museumnacht Amsterdam


Over de tentoonstelling ‘Het Leven van Boeddha, de weg naar Nu’:

Ruim zestig kunstwerken, eeuwenoud en modern, zijn spectaculair bijeen gekomen in de mooie tentoonstelling in De Nieuwe Kerk op de Dam. Je kunt hier een schat aan millennia-oude objecten en moderne kunst bewonderen, van onder andere Ai Weiwei en Yoko Ono. Het oudste object dateert uit de 3e eeuw na Christus en het jongste uit 2018.
Ook is er een thangka te zien uit de persoonlijke collectie van de Dalai Lama, een grote thangka die het leven van de Boeddha verbeeldt.

  
Grote thangka (213,4 × 153 cm, Tibet, 19de eeuw) uit de persoonlijke bezittingen van de Dalai Lama. Het toont scènes uit het leven van Boeddha. In het midden ‘Tree’ (2010) van Ai Wei Wei, gemaakt van gerooide oude bomen in China, en rechts een prachtig beeld van de Boeddha uit Angkor Wat, Cambodja, 12e eeuw.


De Dalai Lama opende de tentoonstelling, en werd verwelkomd door Carmen’s rode loper van de Acht Tibetaanse Gelukssymbolen

De tentoonstelling werd op zaterdag 15 september 2018 geopend door Zijne Heiligheid de Dalai Lama (die daarna lezingen gaf in Rotterdam) door middel van een symposium met technologische vernieuwers en jongeren over Compassie en Technologie. Alles over dit evenement kun je lezen op de officiële website van de Dalai Lama.

Z.H. de Dalai Lama werd volgens de Tibetaanse traditie verwelkomd in Nederland en in De Nieuwe Kerk met een speciale rode-loper-schildering van de Acht Gelukssymbolen, geschilderd door Carmen Mensink:

   
1) Carmen treft de voorbereidingen in De Nieuwe Kerk voor de plaatsing van haar rode-loper-schildering
2) Iedereen is in spanning in afwachting van de Dalai Lama, die door deze deur binnen zal komen
3) Z. H. de Dalai Lama loopt volgens de Tibetaanse traditie over de Acht Tibetaanse Gelukssymbolen die hem verwelkomen

 
4) Het ophangen van de welkomst-tekst waaronder de Dalai Lama geïnterviewd zal worden en er groepsfoto’s zullen worden gemaakt
5) Carmen met haar vaste assistent Roméo
6) Het symposium na de opening van de tentoonstelling, over Technologie & compassie, was via livestream te volgen

De dialoog over Compassie & Technologie met de Dalai Lama kan hier teruggekeken worden:


Museumnacht Amsterdam gemist?
De tentoonstelling ‘Het leven van Boeddha, de weg naar Nu’ is nog te zien t/m 4 februari 2019.


Ingang van De Nieuwe Kerk op De Dam in Amsterdam