Nederland / Veluwe / 24 tm 27 mei 2018 / Padmasambhava (Guru Rinpoche) de Tweede Boeddha

Home > Classes > Upcoming thangka courses > Verlengde Thangka Weekendcursus op de Veluwe, inclusief alle overnachtingen en maaltijden

Extra lang Thangka Tekenweekend incl. overnachtingen op de Veluwe

 

Padmasambhava (Tib. Guru Rinpoche)

de Tweede Boeddha


In dit heerlijke, extra lange weekend op de Veluwe leer je de prachtige Padmasambhava (Guru Rinpoche) te tekenen volgens de Tibetaanse thangka traditie.

Padmasambhava werd geboren in India in de 8e eeuw (uit een lotusbloem zoals het verhaal gaat), en hij was een groot tantrisch meester die onder andere bekendheid genoot door de vele wonderen die hij vertoonde.

Hij is verantwoordelijk voor de introductie van het (tantrisch) Boeddhisme in Tibet, en het is dankzij zijn activiteiten dat het Boeddhisme zo groot is geworden in Tibet. Omdat hij zo belangrijk is wordt hij ook wel de Tweede Boeddha genoemd.

De Tibetaanse naam van Padmasambhava is Guru Rinpoche, en hij was medeverantwoordelijk voor de bouw van het allereerste boeddhistische klooster in Tibet: Samye.

Samen met Yeshe Tsogyal (een van zijn beroemde vrouwelijke wederhelften die zelf ook een gerespecteerd spiritueel leraar werd) reisde Padmasambhava over het gehele Tibetaanse plateau om daar grote hoeveelheden religieuze teksten te verbergen. Deze terma-teksten (of schat-teksten) werden opzettelijk begraven of verborgen om voor toekomstige generaties van nut te kunnen zijn, wanneer deze rijp zouden zijn voor de inhoud ervan.

In de gehele Himalaya regio zijn nog steeds sporen van deze grote meester te vinden, zoals in en rond de vele grotten waarin hij mediteerde.

Naast het tekenen van deze bijzondere figuur leer je dit weekend door middel van (dia)lezingen alles over de achtergronden en symboliek van Padmasambhava, zijn er begeleide meditaties. op Padmasambhava en leer je te werken met zijn mantra.

Thangka-tekenen is een meditatie op zich, en creëert innerlijke kalmte en vreugde.
Boeddhistische lama’s zeggen: “Wanneer je een Boeddha tekent, teken je je eigen geest.”
Wanneer je het Boeddhisme beoefent, kan het tekenen van een Boeddha je visualisatie-meditatie zeer bevorderen.

 

Dit tekenweekend is geschikt voor beginners, half-gevorderden en gevorderden.
Beginners (tekenervaring niet nodig) kunnen er ook voor kiezen om de Boeddha (Boeddha Shakyamuni)
 te tekenen in plaats van Padmasambhava. Mocht je dit willen, neem dan vantevoren contact op met Carmen, zodat zij dit voor je kan voorbereiden.
Wanneer je nog niet eerder een Boeddha-Gezicht (de basis) bij Carmen hebt getekend, zul je daar dit weekend mee beginnen, voordat je je aan Padmasambhava kunt wijden.
Als je direct met Padmasambhava aan de slag wilt (je hebt er alle tijd voor nodig), volg dan de basisworkshop Boeddha-gezicht op een eerder moment, bijvoorbeeld op 3 maart in Antwerpen, 9 maart in Zwolle, 16 maart in Den Haag.

Gevorderden kunnen er ook voor kiezen om ander thangka-werk af te maken tijdens dit weekend, waarbij je uiteraard het nieuwe grid mee naar huis krijgt.


thangka-course-loenen-classmaitreya-instituut-loenen-veluwevegetarian-food-buddhist-center

Maitreya Instituut Loenen

Het Maitreya Instituut Loenen (onderdeel van de Foundation for the Preservation of the Mahayana Tradition) bevindt zich op de Veluwe in het plaatsje Loenen, tussen Apeldoorn en Arnhem. Er worden allerlei boeddhistische cursussen, workshops en retraites georganiseerd.
Het instituut is gevestigd in het gebouw Bosoord; een open conferentiecentrum op boeddhistische grondslag, waar groepen ook kunnen overnachten. Elke kamer heeft een eigen badkamer met douche & toilet. Er wordt elke dag heerlijk vegetarisch gekookt.
De Tibetaanse leraar Geshe Sonam Gyaltsen woont hier ook en is al sinds 1992 verbonden aan het Maitreya Instituut.
Vanuit deze mooie plek kun je diverse wandelingen door de bossen maken en ook kun je de oude papierfabriek De Middelste Molen bezoeken.

Thangka-tekenen is een meditatie op zich, en creëert innerlijke kalmte en vreugde. Dit weekend op deze heerlijk plek is zeer geschikt om je batterijen weer op te laden!

Meer Info & Reserveren
Voor meer informatie, kosten en plek, klik op onderstaande kopjes:

 Data, tijden en Prijs

Donderdag 24 t/m Zondag 27 mei 2018 (reserveren is noodzakelijk)
Op donderdag 24 mei staat er om 18.30 soep en brood klaar, voorafgaand aan de cursus die om 20.00 begint.
De cursus duurt tot zondagmiddag 27 mei om 17.00, waarna er even gezamenlijk opgeruimd wordt
Kosten: € 260 inclusief 3 overnachtingen in 2p. kamer met eigen douche/toilet, alle overheerlijke maaltijden en onbeperkt koffie/thee.
Cursisten worden verzocht ‘karma yoga’ te doen oftewel ‘mee helpen in het huishouden’ als deel van de spirituele beoefening (1 taak per dag, bijv. afwassen of koffie/thee zetten).

 Mee te brengen materialen
  • 1 of 2 vellen stevig tekenpapier 50x65cm
  • Potlood of vulpotlood HB 0,5 mm
  • Lange liniaal
  • Gum

OPTIONEEL: Geodriehoek, Passer, Kleurpotloden van een goed merk (bij voorkeur Prismacolor Premier, Caran d’Ache Luminance or Faber Castell Polychromos). Afgezien van het papier zijn alle materialen ook terplekke te koop.

Neem ook pantoffels of dikke sokken mee.

Mocht je nog vragen hebben over de cursus waarvan je de antwoorden hier niet kunt vinden, dan kun je contact opnemen met Carmen. Neem ook (vooraf) contact met haar op wanneer je in plaats van Padmasambhava liever Buddha Shakyamuni zou willen tekenen.

 Waar
Maitreya Instituut Loenen (voorheen Hotel Bosoord)
Hoofdweg 109,
7371GE Loenen (Veluwe)
Nederland

Reserveren

Reserveer tijdig je plek voor deze cursus om teleurstelling te voorkomen:

Reserveren bij Maitreya Instituut Loenen kan via het invullen van onderstaand formulier: