Green Tara & the 21 Taras

Home > Classes > Upcoming thangka courses > Verlengde Thangka Weekendcursus op de Veluwe

Extra lang Thangka Tekenweekend op de Veluwe

 

Green Tara & the 21 Taras

The fearless, female Buddha of Active Compassion 


In dit heerlijke, lange weekend op de Veluwe leer je de prachtige Groene Tara te tekenen volgens de Tibetaanse thangka traditie.

Het tekenweekend is geschikt voor zowel beginners/half-gevorderden als gevorderden:

• Beginners en half-gevorderden tekenen Groene Tara dit weekend
Wanneer je nog niet eerder een cursus bij Carmen hebt gevolgd, leer je eerst volgens de traditie het Gezicht van de Boeddha te tekenen voordat je je aan Groene Tara kunt wijden. Dit kost je een halve of hele dag. (Als je direct met Groene Tara aan de slag wilt tijdens dit weekend -het tekenen ervan kost veel tijd- volg dan een workshop Boeddhagezicht op een eerder moment).

• Gevorderden die al eerder Groene Tara in een weekend met Carmen hebben getekend kunnen dit weekend kiezen om een begin te maken met het tekenen van de 21 Tara’s, óf om dit weekend een begin te maken met het schilderen van hun Groene Tara.
Neem hiervoor contact op met Carmen, zodat zij dit voor je kan voorbereiden.

Ook is het mogelijk om ander thangka-werk af te maken tijdens dit weekend.

Naast de tekensessies bevat deze cursus dialezingen en bijbehorende meditaties. Ook krijg je een uitgebreide uitleg van de mantra van Groene Tara en leer je hoe je daarmee kunt werken.

Active Compassie

Groene Tara is de bekendste vrouwelijke Boeddha in de Tibetaanse boeddhistische pantheon. Ze wordt ook wel ‘Moeder van alle Boeddha’s’ genoemd en wordt gezien als de vrouwelijke manifestatie van actieve compassie.
Zij heeft haar rechtervoet uitgestrekt zodat ze direct in actie kan komen om te helpen waar nodig. Er bestaan veel verhalen van mensen die werden gered in tijden van nood, of van hun angsten afgeholpen werden door het aanroepen van haar naam of het reciteren van haar mantra (waar we dit weekend ook mee zullen gaan werken).


Ook wordt Tara vaak gezien als één van de eerste geëmancipeerde vrouwen.
Het verhaal gaat dat zij al als jong meisje zeer toegewijd was aan de dharma. Ze reciteerde urenlang gebeden en bracht uitgebreide offerandes aan de Boeddha’s.
Maar toen andere -mannelijke- beoefenaars haar capaciteit zagen zeiden zij haar dat dit allemaal nutteloos was, tenzij ze zou bidden voor een volgende incarnatie in een mannelijk lichaam, want alleen dan was het mogelijk om de verlichting te kunnen bereiken.
Maar Groene Tara had het diepe inzicht dat ‘vrouwelijk’ en ‘mannelijk’ slechts labels zijn die we op de dingen plakken en daarom nam zij de volgende onwrikbare gelofte: ‘Totdat Samsara leeg is, zal ik werken voor het welzijn van alle levende wezens in het lichaam van een vrouw.’ Dit deed ze en zo werd ze een van de eerste vrouwen die de verlichting (de hoogste staat van bewustzijn) bereikte.


thangka-course-loenen-classmaitreya-instituut-loenen-veluwevegetarian-food-buddhist-center

Maitreya Instituut Loenen

Het Maitreya Instituut Loenen (onderdeel van de Foundation for the Preservation of the Mahayana Tradition) bevindt zich op de Veluwe in het plaatsje Loenen, tussen Apeldoorn en Arnhem. Er worden allerlei boeddhistische cursussen, workshops en retraites georganiseerd.
Het instituut is gevestigd in het gebouw Bosoord; een open conferentiecentrum op boeddhistische grondslag, waar groepen ook kunnen overnachten. Elke kamer heeft een eigen badkamer met douche & toilet. Er wordt elke dag heerlijk vegetarisch gekookt.
De Tibetaanse leraar Geshe Sonam Gyaltsen woont hier ook en is al sinds 1992 verbonden aan het Maitreya Instituut.
Vanuit deze mooie plek kun je diverse wandelingen door de bossen maken en ook kun je de oude papierfabriek De Middelste Molen bezoeken.

Thangka-tekenen is een meditatie op zich, en creëert innerlijke kalmte en vreugde. Dit weekend op deze heerlijk plek is zeer geschikt om je batterijen weer op te laden!

Meer Info & Reserveren
Voor meer informatie, kosten en plek, klik op onderstaande kopjes:

 Data, tijden en Prijs

Donderdag 23 t/m Zondag 26 nov 2017 (reserveren is noodzakelijk)
Op donderdag 23 nov staat er om 18.30 soep en brood klaar, voorafgaand aan de cursus die om 20.00 begint.
De cursus duurt tot zondagmiddag 26 nov. om 17.00
Kosten: € 260 inclusief 3 overnachtingen in 2p. kamer met eigen douche/toilet, alle overheerlijke maaltijden en onbeperkt koffie/thee.
Cursisten worden verzocht ‘karma yoga’ te doen oftewel ‘mee helpen in het huishouden’ als deel van de spirituele beoefening (1 taak per dag, bijv. afwassen of koffie/thee zetten).

 Mee te brengen materialen
  • 1 of 2 vellen stevig tekenpapier 50x65cm
  • Potlood of vulpotlood HB 0,5 mm
  • Lange liniaal
  • Gum

OPTIONEEL: Geodriehoek, Passer, Kleurpotloden van een goed merk (bij voorkeur Prismacolor Premier, Caran d’Ache Luminance or Faber Castell Polychromos). Afgezien van het papier zijn alle materialen ook terplekke te koop.

Neem ook pantoffels of dikke sokken mee.

Mocht je nog vragen hebben over de cursus waarvan je de antwoorden hier niet kunt vinden, dan kun je contact opnemen met Carmen. Neem ook (vooraf) contact met haar op wanneer je in plaats van GRoene Tara liever Buddha Shakyamuni zou willen tekenen.

 Waar
Maitreya Instituut Loenen (voorheen Hotel Bosoord)
Hoofdweg 109,
7371GE Loenen (Veluwe)
Nederland

Reserveren

Reserveer tijdig je plek voor deze cursus (om teleurstelling te voorkomen indien de cursus vol zit):

Reserveren bij Maitreya Instituut Loenen kan via het invullen van onderstaand formulier: