Holland / Veluwe / 26-29 nov. 2020 Vajrapani

Home > Classes > Upcoming thangka courses > 4-daagse Thangkacursus op de Veluwe, inclusief alle overnachtingen en maaltijden
NOTE: THIS COURSE IS OFFERED IN DUTCH BUT TRANSLATIONS CAN BE PROVIDED ON REQUEST IN ENGLISH (OR ANOTHER LANGUAGE)


Do. 26 t/m zo. 29 nov. 2020

Vajrapani,

Boeddha van Oneindige Kracht


In dit extra lange weekend op de Veluwe leer je Vajrapani te tekenen volgens de Tibetaans-Boeddhistische traditie van thangka (rolschildering).

Vajrapani (‘Hij met een diamanten scepter in de hand’) is de belichaming van de oneindige kracht van alle Boeddha’s.

Hij heeft een actieve staande houding in plaats van in de gebruikelijke zittende meditatiehouding.

Daarnaast is hij diepblauw van kleur, heeft de huid van een tijger om zijn middel gewikkeld dat symbool staat voor zijn onverschrokkenheid.

Vajrapani’s handgebaren symboliseren het overwinnen van hindernissen. Hij is getooid met juwelen, maar ook met slangen, die hij beheerst door de superieure kracht van zijn mededogen. Hij wordt omringd door vlammen van wijsheid-energie die uit alle poriën van zijn krachtige lichaam komen.

De Drie Bodhisattva’s
Vajrapani maakt samen met Avalokiteshvara en Manjushri onderdeel uit van de ‘Drie Grote Bodhisattva’s’, die de drie belangrijkste kwaliteiten vertegenwoordigen -Mededogen, Wijsheid en Kracht- die je nodig hebt op het spirituele pad.

Naast de tekensessies bevat deze cursus oa. lezingen/presentaties over de achtergronden, symboliek en mantra’s van Vajrapani, evenals begeleide meditaties.

Chenrezig
Boeddha van Oneindig Mededogen

Manjushri
Boeddha van Oneindige Wijsheid

Vajrapani
Boeddha van Oneindige Kracht

 

 

 

 

 

 


Voor wie is de cursus geschikt?
Deze cursus is meer geschikt voor (half)gevorderden maar ook beginners zijn welkom.

Beginners zullen in de eerste sessie het Boeddha Gezicht leren tekenen en kunnen daarna aan de gehele figuur beginnen. Ook kun je er dit weekend voor kiezen om Chenrezig (de Boeddha van Mededogen) of Manjushri (de Boeddha van Wijsheid) te tekenen in plaats van Vajrapani. Dit is een meer logische stap voor beginners en half-gevorderden.

Maitreya Instituut Loenen bevindt zich op de Veluwe in het plaatsje Loenen (tussen Apeldoorn en Arnhem) en organiseert allerlei boeddhistische cursussen, workshops en retraites. Elke kamer heeft een eigen badkamer met douche & toilet, en er wordt elke dag heerlijk vegetarisch gekookt. Je kunt er wandelingen door de bossen maken en bijv. de oude papierfabriek De Middelste Molen bezoeken. Thangka-tekenen is een meditatie op zich, en creëert innerlijke kalmte en vreugde. Deze cursus op deze heerlijk plek is zeer geschikt om je batterijen weer op te laden!

Aanmelden
Voor meer informatie, kosten, locatie en aanmelding, klik op onderstaande kopjes:

 Data, Tijden en Prijs

Donderdag 26 t/m Zondag 29 november 2020 (reserveer tijdig om verzekerd te zijn van je plek)
Op donderdagmiddag kun je op je eigen tijd arriveren. Om 18.30 staat er soep en brood klaar voorafgaand aan de cursus, waarvan de introductie/presentatie om 20.00 begint.
Op zondag eindigt de cursus too 17.00, waarna er gezamenlijk opgeruimd wordt (10min.)

Kosten: € 280 inclusief: thangkacursus, 3 overnachtingen in 2p. kamer met eigen douche/toilet, alle overheerlijke maaltijden en onbeperkt koffie/thee.

Om de kosten van deze cursus laag houden worden cursisten verzocht elke dag een ‘karma yoga taak’ te doen, bijv. samen afwassen of koffie/thee zetten.

 Mee te brengen materialen
  • 2 vellen stevig tekenpapier 50×65/70cm (liefst minimaal 200gr)
  • Potlood HB (of vulpotlood 0,5 mm)
  • Lange liniaal (40-50cm) en evt. een geodriehoek
  • Gum
  • Evt. kleurpotloden van een goed merk (bijv. Bruynzeel Design (ook terplekke te koop), Prismacolor Premier, Caran d’Ache Luminance of Faber Castell Polychromos).

Neem ook pantoffels of dikke sokken, en evt. een opschrijfboekje mee.

Een beginners-set materialen is tevens vooraf te bestellen voor €18 (2 vellen papier, vulpotlood 0,5mm + vullingen, 50cm liniaal, grote geodriehoek en gum). Mocht je hier gebruik van maken, of mocht je nog vragen hebben over de cursus waarvan je de antwoorden hier niet kunt vinden, dan kun je contact opnemen met Carmen.

Tijdens de cursus zijn er Carmen’s thangkakaarten, teken- en schildermaterialen en mooie Tibetaanse/Nepalese sieraden te koop. Gelieve cash te betalen.

De tekening(en) die je in deze cursus maakt kunnen eventueel tijdens de Zomerretraite Thangka-Schilderen van 18 t/m 25 juli 2020 (zelfde locatie) verder uitgewerkt worden met kleurpotloden, of met verf en de traditionele thangka schildertechnieken.


Vajrapani, getekend door Carmen’s cursist Deborah Kalantari

 Waar
Maitreya Instituut Loenen (voorheen Hotel Bosoord)
Hoofdweg 109,
7371GE Loenen (Veluwe)
Nederland

Website: www.maitreya.nl

AANMELDEN

Meld je tijdig aan voor deze cursus bij Maitreya Instituut Loenen via het invullen van onderstaand formulier: