Holland / Veluwe / 18-25 juli 2020 / Zomerretraite Thangka-Schilderen

Home > Classes > Upcoming thangka courses > 8-daagse Thangka-Schilderen Zomerretraite op de Veluwe, inclusief alle overnachtingen en maaltijden
NOTE: THIS COURSE IS OFFERED IN DUTCH BUT TRANSLATIONS CAN BE PROVIDED ON REQUEST IN ENGLISH (OR ANOTHER LANGUAGE)


Thangka-Schilderen

Zomerretraite 2020

In deze Thangka Zomerretraite op de Veluwe (incl. alle overnachtingen en maaltijden) leer je Boeddha’s te tekenen en te schilderen volgens de Tibetaans-Boeddhistische thangka traditie.

Deze thangka schildercursus onderscheid zich door de persoonlijke benadering en begeleiding (Carmen neemt contact met je op om te bespreken wat het beste onderwerp en aanpak voor jou is) waardoor de retraite geschikt is voor beginners, half-gevorderden, en gevorderde thangkaschilders. Door haar bezielde aanpak weet Carmen iedereen te motiveren en het beste in zichzelf naar boven te halen, en creëer je een prachtige tekening of schildering.
Tijdens deze retraite worden alle stappen van de thangka behandeld.

Beginners (ja, ook die zonder enige tekenervaring!) starten volgens de thangka-traditie bij de basis, en leren de eerste dag het Gezicht van de Boeddha te tekenen (met alle achtergronden en symboliek erbij). Daarna leer je een volledige Boeddha te tekenen, waarbij je kunt kiezen uit De Boeddha (Boeddha Shakyamuni) of MedicijnBoeddha (de Boeddha van Genezing). Je een volledige thangka-tekening op te zetten, inclusief landschap, offerandes etc., waarna je deze leert in te kleuren met de juiste kleurpotloodtechnieken. Uiteraard mag je er ook voor kiezen te werken met andere materialen waar je aan gewend bent, bijv. aquarel, inkt, pastel etc.


Half-gevorderden (die het Boeddhagezicht en minimaal één Boeddha/Mandala hebben getekend) kunnen ervoor kiezen om De Boeddha (Boeddha Shakyamuni) of de MedicijnBoeddha (de Boeddha van Genezing) te leren tekenen en volledig uit te werken (zie boven), óf kunnen ervoor kiezen ervoor om een tekening(en) die ze in een eerdere cursus hebben gemaakt volledig uit te werken met kleurpotloden of een begin te maken met verf en de thangka schildertechnieken.


Gevorderden kunnen ervoor kiezen om een traditioneel thangkaframe en -canvas te prepareren, daarop een van hun tekeningen over te zetten, en de thangka te leren schilderen met de juiste schildertechnieken.
Uiteraard is deze retraite ook zeer geschikt om ander thangka-werk af te maken.


Wat kun je zoal verwachten tijdens deze retraite?

 • Begeleide meditaties in de ochtend
 • Presentaties/dialezingen over traditie van thangkaschilderen, pigmenten, symboliek van Boeddha’s etc.
 • Landschap in een thangka (en alle betekenissen daarvan)
 • Offerandes in een thangka (en alle betekenissen daarvan)
 • Interessante documentaire(s) gerelateerd aan thangkaschilderen en/of de Tibetaans-Boeddhistische traditie
 • Tekentechnieken, kleurpotloodtechnieken
 • Thangka-Schildertechnieken
 • Verrukkelijke vegetarische maaltijden
 • Wandelingen maken in de omgeving
 • Optioneel: een bezoek aan de papierfabriek De Bovenste Molen
 • En vooral: een heerlijke tijd met een fijne groep mensen!

Wanneer je niet de gehele cursus kunt is het evt. ook mogelijk om slechts de eerste dagen te komen voor de Korte Zomercursus van za 18 t/m di 21 juli, waarbij beginners het Boeddhagezicht + een Boeddha of MedicijnBoeddha leren tekenen, en gevorderden verder kunnen werken aan hun tekeningen en thangka’s.


LET OP: Bij reservering en betaling vóór 18 mei voor de gehele Zomerretraite krijg je tijdens de cursus een waardebon van €20 om terplekke te besteden in Carmen’s Shop met o.a. thangka-kaarten, teken- en schildermaterialen, Tibetaanse/Nepalese sieraden e.d.


Voor reservering, prijs en mee te brengen materialen zie onder.
Wil je advies in je onderwerp of heb je nog andere cursus-gerelateerde vragen die hier niet beantwoord zijn?
Neem dan contact op met Carmen.

Maitreya Instituut Loenen bevindt zich op de Veluwe in het plaatsje Loenen (tussen Apeldoorn en Arnhem) en organiseert allerlei boeddhistische cursussen, workshops en retraites. Elke kamer heeft een eigen badkamer met douche & toilet, en er wordt elke dag heerlijk vegetarisch gekookt. Je kunt er wandelingen door de bossen maken en bijv. de oude papierfabriek De Middelste Molen bezoeken. Thangka-tekenen is een meditatie op zich, en creëert innerlijke kalmte en vreugde. Deze cursus op deze heerlijk plek is zeer geschikt om je batterijen weer op te laden!

Aanmelden
Voor meer informatie, kosten, locatie en aanmelding, klik op onderstaande kopjes:

 Data, Tijden en Prijs

Zomerretraite Thangkatekenen en -Schilderen
zaterdag 18 t/m zaterdag 25 juli 2020
 (reserveer tijdig om verzekerd te zijn van je plek)
Op zaterdag 18 juli kun je s’middags op je eigen tijd arriveren. Om 18.30 staat er soep en brood klaar voorafgaand aan de cursus, die om 20.00 begint met de introductie/presentatie. Op zaterdag 25 juli eindigt de cursus om 17.00, waarna er gezamenlijk opgeruimd wordt (10min.)

Prijs: €595 inclusief: thangka teken- en schildercursus, 7 overnachtingen in 2p. kamer met eigen douche/toilet, alle overheerlijke maaltijden en onbeperkt koffie/thee.

LET OP: Bij reservering en betaling vóór 18 mei voor de gehele Zomerretraite krijg je tijdens de cursus een waardebon van €20 om terplekke te besteden in Carmen’s Shop met o.a. thangka-kaarten, teken- en schildermaterialen, Tibetaanse/Nepalese sieraden e.d.

Om de kosten van deze cursus laag houden worden cursisten verzocht elke dag een ‘karma yoga taak’ te doen, bijv. samen afwassen of koffie/thee zetten.


Wanneer je niet de gehele zomercursus kunt volgen is het ook mogelijk om slechts de eerste 4 dagen te komen voor de Korte Zomercursus Thangka-Tekenen zaterdag 18 t/m dinsdag 21 juli 2020

 Mee te brengen materialen


Je kunt kiezen of je het deze zomercursus het alleen bij tekenen houdt (en  daarna inkleuren met speciale kleurpotloodtechnieken, dit wordt meer geadviseerd aan beginners), of dat je je tekening overzet op doek en gaat schilderen.

Om te tekenen:

 • 2 vellen stevig tekenpapier 50×65/70cm, liefst minimaal 200gr (het makkelijkst te vervoeren in een koker of map)
 • Potlood HB (of vulpotlood 0,5 mm)
 • Lange liniaal (40-50cm) en evt. een geodriehoek
 • Gum
 • Kleurpotloden van een goed merk, bijv. Bruynzeel Design, is ook terplekke te koop: set van 24 stuks €27,50, set van 48 stuks €45 (andere goede merken zijn Prismacolor Premier, Caran d’Ache Luminance of Faber Castell Polychromos)
 • Evt. gekleurde fineliners (ook terplekke te koop) en/of overige materialen waar je graag mee werkt

Een beginners-set materialen is tevens vooraf te bestellen voor €18 (2 vellen papier, vulpotlood 0,5mm + vullingen, 50cm liniaal, grote geodriehoek en gum). Mocht je hier gebruik van maken, of mocht je nog vragen hebben over de cursus waarvan je de antwoorden hier niet kunt vinden, dan kun je contact opnemen met Carmen.

Om te schilderen in toevoeging op bovenstaande:

 • Schilderskarton of passepartoutkarton (liefst 50×65/70cm) wanneer je je tekening die je hierop maakt wilt gaan schilderen (ipv bovengenoemd papier)
 • Een canvas (met de allerfijnste structuur) wanneer je je bestaande tekening hierop over wilt zetten (direct de tekening maken op canvas gaat niet)
 • Wanneer je een traditioneel thangka-frame en -canvas wilt leren maken (dit wordt meer geadviseerd voor gevorderden) om je bestaande tekening op over te zetten kun je terplekke een set materialen kopen voor €25
 • Verf, penselen en gerelateerde materialen zoals beschreven in de lijst die je wordt toegestuurd
 • Verfpotjes (ook terplekke te koop)

Verder is het handig om mee te nemen:
– pantoffels of dikke sokken
– opschrijfboekje
– badkleding (er is een openluchtzwembad in de buurt)
– wandelschoenen (er zijn mooie wandelingen te maken in de omgeving)

NB: Tijdens de cursus zijn er teken- en schildermaterialen, Carmen’s thangkakaarten en mooie Tibetaanse/Nepalese sieraden te koop. Gelieve cash te betalen.

 Waar
Maitreya Instituut Loenen (voorheen Hotel Bosoord)
Hoofdweg 109,
7371GE Loenen (Veluwe)
Nederland

Website: www.maitreya.nl

AANMELDEN

Meld je tijdig aan voor de volgende cursus(sen) bij Maitreya Instituut Loenen om teleurstelling te voorkomen: