Netherlands / THANGKA ZOMERRETRAITE (Summer Retreat) / 3-10 aug 2024

Home > Courses > 8-daagse Thangka-Schilderen Zomerretraite op de Veluwe, inclusief alle overnachtingen en maaltijden

NOTES: To translate this page, click on the orange button above.
This retreat is offered in Dutch. Translations in any other language can be provided on request, with personal guidance in English.


Thangka Zomerretraite 2024

Za 3 t/m za 10 aug. incl. alle overnachtingen en maaltijden

Een zomer vol Tibetaanse Kunst! 

In deze Thangka Zomerretraite op de Veluwe (incl. alle overnachtingen en maaltijden) leer je een Boeddha te tekenen of schilderen volgens de Tibetaans-Boeddhistische thangka traditie.

Deze thangka schildercursus onderscheid zich door de persoonlijke benadering en begeleiding (Carmen neemt contact met je op om te bespreken wat het beste onderwerp en aanpak voor jou is) waardoor de retraite geschikt is voor beginners, half-gevorderden, en gevorderde thangkaschilders.
Door haar bezielde aanpak weet Carmen iedereen te motiveren en het beste in zichzelf naar boven te halen, en creëer je een prachtige tekening of schildering. Tijdens deze retraite worden alle stappen van de thangka behandeld.

Beginners (ja, ook die zonder enige tekenervaring!) starten volgens de thangka-traditie bij de basis, en leren de eerste dag het Gezicht van de Boeddha te tekenen (met alle achtergronden en symboliek erbij). Daarna leer je een volledige Boeddha te tekenen, waarbij je kunt kiezen uit De Boeddha (Boeddha Shakyamuni) of de MedicijnBoeddha (de Boeddha van Genezing). Hierbij leer je een volledige thangka-tekening op te zetten, inclusief landschap, offerandes etc. Ook is het mogelijk om in plaats van een Boeddha de Mandala van de Vijf Elementen te maken. (Aarde, Water, Vuur, Lucht en Ruimte vormen de basis van de Tibetaanse geneeskunde en zijn verbonden met genezing en balans in onszelf).
Je leert je werk in te kleuren met de juiste kleurpotloodtechnieken. Uiteraard kun je er ook voor kiezen te werken met andere materialen waar je aan gewend bent, bijv. aquarel, inkt, pastel etc.


Half-gevorderden en gevorderden kunnen kiezen voor een van bovenstaande onderwerpen als zij deze nog niet hebben gedaan of kunnen ervoor kiezen ervoor om een tekening(en) die ze in een eerdere cursus hebben gemaakt volledig uit te werken met kleurpotloden of een begin te maken met verf en de thangka schildertechnieken.


Daarbij is het ook mogelijk om een traditioneel thangkaframe en -canvas te prepareren, daarop een van hun tekeningen over te zetten, en de thangka te leren schilderen met de juiste schildertechnieken.
Uiteraard is deze retraite ook zeer geschikt om ander thangka-werk af te maken.


Wat kun je zoal verwachten tijdens deze retraite?

 • Begeleide meditaties in de ochtend
 • Presentaties/dialezingen over traditie van thangkaschilderen, pigmenten, symboliek van Boeddha’s, landschap etc.
 • Interessante documentaire(s) gerelateerd aan thangkaschilderen en/of de Tibetaans-Boeddhistische traditie
 • Tekentechnieken, kleurpotloodtechnieken
 • Thangka-Schildertechnieken
 • Verrukkelijke vegetarische maaltijden
 • Wandelingen maken in de omgeving
 • Optioneel: een bezoek aan de papierfabriek De Bovenste Molen
 • En vooral: een heerlijke tijd met een fijne groep mensen!


Voor reservering, prijs en mee te brengen materialen zie onder.
Wil je advies in je onderwerp of heb je nog andere cursus-gerelateerde vragen die hier niet beantwoord zijn?
Neem dan contact op met Carmen.


Overige Info & Aanmelden

 DATA, TIJDEN & PRIJS

Zomerretraite Thangkatekenen en -Schilderen

Zaterdag 3 t/m Zaterdag 10 augustus 2024serveer tijdig om verzekerd te zijn van je plek)
Op zaterdag kun je vanaf 17.00 arriveren bij Maitreya Instituut en je installeren in je kamer, om 18.30 is het avondeten, en om 20.00 begint de introductie/presentatie/eerste lezing van de cursus.
De zaterdag erop eindigt de cursus om 17.00.
Mocht je met het openbaar vervoer zijn gekomen dan kun je op de terugweg vaak net iemand meerijden en bij een station worden afgezet.

Kosten: €725
Inclusief: thangkacursus, 7 overnachtingen in een- of tweepersoonskamer met eigen douche/toilet, alle overheerlijke vegetarische maaltijden en onbeperkt koffie/thee.
Cursisten worden verzocht elke dag een ‘karma yoga taak’ te doen, bijv. samen afwassen of koffie/thee zetten.


 MEE TE BRENGEN MATERIALEN


Je kunt kiezen of je het deze zomercursus het alleen bij tekenen houdt (en  daarna inkleuren met speciale kleurpotloodtechnieken, dit wordt meer geadviseerd aan beginners), of dat je je tekening overzet op doek en gaat schilderen.

Om te tekenen:

 • 2 vellen stevig tekenpapier 50×65/70cm, liefst minimaal 200gr (het makkelijkst te vervoeren in een koker of map)
 • Potlood HB (of vulpotlood 0,5 mm)
 • Lange liniaal (40-50cm) en evt. een geodriehoek
 • Gum
 • Kleurpotloden van een goed merk, bijv. Bruynzeel Design (andere goede merken zijn bijv. Prismacolor Premier, Caran d’Ache Luminance of Faber Castell Polychromos)
 • Evt. gekleurde fineliners en/of overige materialen waar je graag mee werkt

NB: Alle bovenstaande materialen zijn ook tijdens de cursus te verkrijgen in ‘Carmen’s Shop.’ Gelieve cash te betalen.

Om te schilderen in toevoeging op bovenstaande:

 • Schilderskarton of passepartoutkarton (liefst 50×65/70cm) wanneer je je tekening die je hierop maakt wilt gaan schilderen (ipv bovengenoemd papier)
 • Een canvas (met de allerfijnste structuur) wanneer je je bestaande tekening hierop over wilt zetten (direct de tekening maken op canvas gaat niet)
 • Wanneer je een traditioneel thangka-frame en -canvas wilt leren maken (dit wordt meer geadviseerd voor gevorderden) om een bestaande tekening op over te zetten kun je terplekke een set materialen kopen voor €30
 • Verf, penselen en gerelateerde materialen zoals beschreven in de lijst die je wordt toegestuurd
 • Verfpotjes (ook terplekke te koop)

Verder is het handig om mee te nemen:
– pantoffels of dikke sokken
– opschrijfboekje
– evt. een bureaulampje
– evt. wandelschoenen (er zijn mooie wandelingen te maken in de omgeving) en evt. badkleding (er is een openluchtzwembad in de buurt)

Mocht je nog vragen hebben waarvan je de antwoorden hier niet kunt vinden, dan kun je contact opnemen met Carmen.

LOCATIE

Het Maitreya Instituut bevindt zich op de Veluwe in het plaatsje Loenen (tussen Apeldoorn en Arnhem) en organiseert Tibetaans boeddhistische cursussen, workshops en retraites. Je verblijft in een een- of tweepersoonskamer met eigen douche & toilet. Er wordt heerlijk vegetarisch gekookt (het instituut heeft een kookboek uitgebracht: Geheimen uit een boeddhistische keuken). In de vrije uren kun je er mooie wandelingen maken en bijv. de oude papierfabriek De Middelste Molen bezoeken.
Thangka-tekenen is een meditatie op zich, en creëert innerlijke kalmte en vreugde.
Deze cursus op deze fijne plek is zeer geschikt om je batterijen weer op te laden!

Maitreya Instituut Loenen (voorheen Hotel Bosoord)
Hoofdweg 109,
7371GE Loenen (Veluwe)
Nederland

Website: www.maitreya.nl

Aanmelden

Als de button je er niet brengt kun je ook op deze link klikken of copy/pasten: https://www.maitreya.nl/nl/programma/thangka-zomerretraite-2024