Netherlands / THE FOUR HARMONIOUS FRIENDS / 30 mrt-2 apr 2023 / Register Now

Home > Courses > 4-daagse Thangkacursus op de Veluwe, inclusief alle overnachtingen en maaltijden

NOTES: To translate this page, click on the orange button above.
This retreat is offered in Dutch. Translations in English or another language (for the meditations, lectures etc.) can be provided on request. Personal guidance can be done in English.

De Vier Harmonieuze Vrienden
Symbool van Vrede & Samenwerking

In deze vierdaagse cursus leer je deze prachtige dieren te tekenen volgens de traditie van Tibetaans-Boeddhistische Thangka’s (Tibetaanse rolschilderingen).

Deze vier harmonieuze vrienden zijn ook bekend onder de naam Harmonious Broers’; het is een beroemde illustratie van vier dieren die boven op elkaar zitten; de olifant, de aap, de haas en de patrijsvogel.

Naast het tekenen en kleuren van deze afbeelding leer je alles over de betekenissen en achtergronden ervan. Het vindt zijn oorsprong in de Jataka-Tales, de verhalen over de vorige levens van de Boeddha. Behalve in Tibet en India komt deze afbeelding zeer vaak voor in Bhutan. Dit parabel is een van de meest geliefde verhalen die al eeuwenlang van ouders op kinderen wordt doorgegeven.

Schilderingen van de Vier Vrienden zijn te vinden op de muren van huizen en kloosters.
Mensen vinden het heerlijk om deze afbeelding in huis te hebben, omdat het niet alleen een mooie en decoratieve illustratie is, maar ook staat voor harmonie, vrede en samenwerking in het gezin. In het klooster bevordert het de harmonie binnen de sangha (kloostergemeenschap) en leert het respect voor de ouderdom.

De vier herbivoren vertegenwoordigen ook hun vier natuurlijke leefgebieden: die van lucht (vogel), boom (aap), aarde (olifant) en ondergronds (haar); daarom wordt dit beeld ook gezien als een symbool van onze harmonie met de natuur.

Programma
Deze retraite geeft je zoveel meer dan alleen het leren tekenen
 van tibetaanse kunst. Thangka-tekenen is een meditatie op zich en creëert vreugde en innerlijke rust, dat zul je zeker ervaren.

Naast de tekensessies kun je verwachten:
bijpassende meditaties, interessante lezingen over de achtergrond en iconografie van het onderwerp, een filmavond en een groep fijne cursisten!

Inclusief: drie overnachtingen in een kamer met douche en toilet, onbeperkt koffie/thee/koekjes, en allle overheerlijke (vegetarische) maaltijden. In de omgeving kun je ook fijne wandelingen maken.

Voor wie?
Deze workshop is geschikt voor iedereen, ook voor mensen zonder enige tekenervaring. Carmen begeleidt iedereen op zijn/haar niveau (en helpt je naar een hoger niveau!)
Er wordt gewerkt met de traditionele thangka-grids die de verhoudingen bevatten van deze illustratie. Daarnaast heb je veel flexibiliteit.

Overige info
Voor meer informatie, kosten, locatie en aanmelding, klik op onderstaande kopjes:

 DATA, TIJDEN & PRIJS

Donderdag 30 maart t/m zondag 2 april 2023(resrveer tijdig om verzekerd te zijn van je plek)
Op donderdag kun je vanaf 17.00 arriveren bij Maitreya Instituut en je installeren in je kamer, om 18.30 is het avondeten, en om 20.00 begint de introductie/presentatie/eerste lezing van de cursus.
Op zondag eindigt de cursus om 17.00.
Mocht je met het openbaar vervoer zijn gekomen dan kun je op de terugweg vaak met iemand meerijden en bij een station worden afgezet.

Kosten: €360
Inclusief: thangkacursus, 3 overnachtingen in een- of tweepersoonskamer met eigen douche/toilet, alle overheerlijke vegetarische maaltijden en onbeperkt koffie/thee.
Om de kosten van deze cursus laag houden worden cursisten verzocht elke dag een ‘karma yoga taak’ te doen, bijv. samen afwassen of koffie/thee zetten.

 MEE TE BRENGEN MATERIALEN
  • 2 vellen stevig tekenpapier 50×65/70cm (liefst minimaal 200gr)
  • Potlood HB (of vulpotlood 0,5 mm)
  • Liniaal (30-50cm) en evt. een geodriehoek
  • Gum(men)
  • Wanneer je aan kleuren/schilderen toekomt: neem kleurpotloden mee van een goed merk (bijv. Bruynzeel Design – dat ook terplekke te koop is, Prismacolor Premier, Caran d’Ache Luminance of Faber Castell Polychromos), of verf (en aanverwante materialen) waar je graag mee werkt
Alle materialen (behalve het papier) zijn ook terplekke te koop in ‘Carmen’s Shop’, waar o.a. ook teken- en schildermaterialen, thangkakaarten en Tibetaanse/Nepalese sieraden te koop zijn. Liefst cash te betalen.

Neem ook pantoffels of dikke sokken, een opschrijfboekje en evt. een (daglicht)lamp met verlengsnoer mee.

Een beginners-set materialen is tevens vooraf te bestellen:
Basisset Tekenmaterialen €22,50
: 2 vellen goed tekenpapier, potlood, puntenslijper, vulpotlood 0,5mm + vullingen, 50cm liniaal, grote geodriehoek, gum en gumpotlood
Basisset Tekenmaterialen €30 inclusief tekenkoker: zelfde als boven inclusief tekenkoker om je werk goed en droog te kunnen vervoeren (ideaal als je met openbaar vervoer reist)
Mocht je hier gebruik van maken, of mocht je nog vragen hebben over de cursus waarvan je de antwoorden hier niet kunt vinden, dan kun je contact opnemen met Carmen.

LOCATIE
Maitreya Instituut Loenen (voorheen Hotel Bosoord)
Hoofdweg 109,
7371GE Loenen (Veluwe)
Nederland

Website: www.maitreya.nl

Het Maitreya Instituut bevindt zich op de Veluwe in het plaatsje Loenen (tussen Apeldoorn en Arnhem) en organiseert Tibetaans boeddhistische cursussen, workshops en retraites. Je verblijft in een een- of tweepersoonskamer met eigen douche & toilet. Er wordt heerlijk vegetarisch gekookt (het instituut heeft een kookboek uitgebracht: Geheimen uit een boeddhistische keuken). In de vrije uren kun je er mooie wandelingen maken en bijv. de oude papierfabriek De Middelste Molen bezoeken.
Thangka-tekenen is een meditatie op zich, en creëert innerlijke kalmte en vreugde.
Deze cursus op deze fijne plek is zeer geschikt om je batterijen weer op te laden!

Aanmelden: