Helende Planten uit de Tib. Geneeskunde / 25-28 nov. 2021 / Veluwe, the Netherlands

Home > Courses > 4-daagse Thangkacursus op de Veluwe, inclusief alle overnachtingen en maaltijden
NOTE: THIS COURSE IS OFFERED IN DUTCH BUT TRANSLATIONS CAN BE PROVIDED ON REQUEST IN ENGLISH (OR ANOTHER LANGUAGE)

Helende Planten
uit de Tibetaanse Geneeskunde

Tijdens deze cursus maak je kennis met de Tibetaanse Geneeskunde en leer je over de meest gebruikte geneeskrachtige planten
en waartoe ze dienen, waarna je leert deze te tekenen (of schilderen voor gevorderden) volgens de Tibetaans-Boeddhistische traditie van thangka.

Volgens de Tibetaanse traditie heeft de Boeddha -in zijn verschijningsvorm als MedicijnBoeddha- de basis gelegd voor de Tibetaanse Geneeskunde, die uitgebreid beschreven staat in de eeuwenoude medische encyclopedie ‘Blue Beryl’. In de 17e eeuw werd hieraan een groot aantal bijzondere thangka-afbeeldingen toegevoegd, waaronder de planten, kruiden en mineralen die gebruikt kunnen worden bij ziektes.

Voor het tekenen van deze planten kun je ervoor kiezen om de specifieke planten af te beelden die helpen bij de ziektes die bij jou of in jouw familie voorkomen, waardoor het een heel persoonlijke tekening wordt (dit kan in combinatie met de MedicijnBoeddha).

Programma
Deze retraite geeft je zoveel meer dan alleen het leren tekenen
 van deze speciale planten en kruiden.
Je leert naast de tekensessies meer over Tibetaanse Geneeskunde en de MedicijnBoeddha. Elke ochtend is er een begeleide meditatie over het onderwerp (optioneel). Ook is er een filmavond en leer je de mantra van de MedicijnBoeddha, met de betekenis ervan en hoe je ermee kunt werken. Daarnaast is er tijd om o.a. heerlijke wandelingen in de omgeving te maken.
Deze vierdaagse cursus is inclusief alle overnachtingen, onbeperkt koffie/thee en alle overheerlijke vegetarische maaltijden.

Voor wie?
Deze retraite is geschikt voor iedereen
: van beginners (ook voor mensen zonder enige tekenervaring!) tot gevorderde thangkastudenten. Carmen begeleidt iedereen individueel op zijn/haar niveau.
Thangka-tekenen is een meditatie op zich en creëert vreugde en innerlijke rust, dat zul je zeker ervaren.
…Verwacht een goede sfeer en een groep fijne cursisten!Boeddhistische lama’s zeggen: ‘Als je een Boeddha tekent, teken je je eigen geest.”Als je het boeddhisme beoefent kan het tekenen van een Boeddha enorm nuttig zijn voor je visualisatie-meditatie.
Beginners leren in deze retraite eerst de basis van thangkatekenen door middel van het tekenen van het Boeddha-gezicht voordat ze aan de Boeddha beginnen.

Overige info
Voor meer informatie, kosten, locatie en aanmelding, klik op onderstaande kopjes:

 Data, Tijden & Prijs

Donderdag 25 t/m 28 november 2021 (reserveer tijdig om verzekerd te zijn van je plek)
Op donderdag kun je vanaf 17.00 arriveren bij Maitreya Instituut en je installeren in je kamer, om 18.30 is het avondeten, en om 20.00 begint de introductie/presentatie/eerste lezing van de cursus.
Op zondag eindigt de cursus om 17.00.
Mocht je met het openbaar vervoer zijn gekomen dan kun je op de terugweg vaak met iemand meerijden en/of bij een station worden afgezet.

Kosten: €345
Inclusief: thangkacursus, 3 overnachtingen in kamer met eigen douche/toilet, alle overheerlijke vegetarische maaltijden en onbeperkt koffie/thee.
Om de kosten van deze cursus laag houden worden cursisten verzocht elke dag een ‘karma yoga taak’ te doen, bijv. samen afwassen of koffie/thee zetten.

CORONA-MAATREGELEN die zijn genomen voor deze cursus:
– Maximaal 16 personen (in plaats van 25). De lesruimte is een grote zaal met veel ruimte om je eigen tafel heen

– Iedereen krijgt een eigen kamer met eigen badkamer met douche/toilet ter beschikking (of je moet als stel komen)
– Iedereen wordt voorafgaand aan de cursus getest op Corona

 Mee te brengen materialen
  • 2 of meer vellen stevig tekenpapier A3 of groter (liefst minimaal 200gr) 50×65/70cm (liefst minimaal 200gr) 
  • Potlood HB (of vulpotlood 0,5 mm)
  • Liniaal (30-50cm) en evt. een geodriehoek
  • Gum(men)
  • Kleurpotloden van een goed merk (bijv. Bruynzeel Design, dat ook terplekke te koop is, Prismacolor Premier, Caran d’Ache Luminance of Faber Castell Polychromos).

Tijdens de cursus zijn er in ‘Carmen’s Shop’ o.a. teken- en schildermaterialen, thangkakaarten en Tibetaanse/Nepalese sieraden te koop. Gelieve cash te betalen.

Neem ook pantoffels of dikke sokken, en evt. een opschrijfboekje en een (daglicht)lamp met verlengsnoer mee.

Een beginners-set materialen is tevens vooraf te bestellen:
Basisset Tekenmaterialen €22,50
: 2 vellen goed tekenpapier, potlood, puntenslijper, vulpotlood 0,5mm + vullingen, 50cm liniaal, grote geodriehoek, gum en gumpotlood
Basisset Tekenmaterialen €35 inclusief tekenkoker: zelfde als boven inclusief tekenkoker om je werk goed en droog te kunnen vervoeren (ideaal als je met openbaar vervoer reist)
Mocht je hier gebruik van maken, of mocht je nog vragen hebben over de cursus waarvan je de antwoorden hier niet kunt vinden, dan kun je contact opnemen met Carmen.

 Locatie
Maitreya Instituut Loenen (voorheen Hotel Bosoord)
Hoofdweg 109,
7371GE Loenen (Veluwe)
Nederland

Website: www.maitreya.nl

Maitreya Instituut Loenen bevindt zich op de Veluwe in het plaatsje Loenen (tussen Apeldoorn en Arnhem) en organiseert Tibetaans boeddhistische cursussen, workshops en retraites. Elke kamer heeft een eigen badkamer (met douche & toilet) en er wordt elke dag heerlijk vegetarisch gekookt (kok Peter heeft recent een kookboek uitgebracht: Geheimen uit een boeddhistische keuken). Je kunt er heerlijke wandelingen door de bossen maken en bijv. de oude papierfabriek De Middelste Molen bezoeken. Deze cursus met fijne mensen op deze heerlijke plek is zeer geschikt om je batterijen op te laden!

AANMELDEN
Om verzekerd te zijn van je plek reserveer zsm via deze link: