Netherlands / AMOGHAPASHA, BOEDDHA VAN COMPASSIE / 21-24 mar 2024 / FULL

Home > Courses > 4-daagse Thangkacursus op de Veluwe, inclusief alle overnachtingen en maaltijden

LET OP:
Het maximum aantal deelnemers is bereikt.
Je kunt je wel op de wachtlijst laten plaatsen. Stuur dan een mail naar jacqueline(at)maitreya.nl

NOTES: To translate this page, click on the orange button above.
This retreat is offered in Dutch. Translations in any other language can be provided on request, with personal guidance in English.


Amoghapasha, The Compassionate One

Amoghapasha,
Boeddha van Compassie
De wens van Lama Zopa Rinpoche

21 t/m 24 maart incl. alle overnachtingen en maaltijden

Tijdens deze vierdaagse retraite op de Veluwe leer je deze prachtige Boeddha te tekenen (en wellicht later te schilderen) volgens de traditie van thangka (Tibetaanse rolschilderingen).

Avalokiteshvara
Avalokiteshvara
(Tib. Chenrezig) is de Bodhisattva van Mededogen/Compassie en wordt gezien als beschermheer van Tibet. Zijn mantra OM MANI PADME HUM is daar dan ook de meest gereciteerde mantra.

Amoghapasha
De Bodhisattva van Compassie kan in vele vormen verschijnen, en één daarvan is
Amoghapasha.
Amoghapasha betekent letterlijk ‘onfeilbare lasso’ en verwijst naar een onfeilbaar mededogen – zoals een lasso die alle levende wezens uit hun lijden ‘trekt’ en ze in een staat van geluk brengt die tot verlichting leidt.

Amoghapasha on the cliff Above Lawudo in Nepal

De wens van Lama Zopa Rinpoche
Vijfentwintig jaar geleden begon Lama Zopa Rinpoche de wens te uiten dat een grote schildering van de Boeddha van Mededogen zou worden geschilderd op een 30 meter hoge klif in Nepal, boven Lawudo (een bijzondere retraiteplek waar hij een grote connectie mee heeft), zodat iedereen in de buurt het kon zien. De afgelopen jaren zei Rinpoche specifiek dat het een schildering van Amoghapasha zou moeten zijn.

Nadat Lama Zopa Rinpoche stierf in april 2023 is er hard gewerkt om aan deze wens tegemoet te komen en in nov. 2023 is dit bijzondere en grote project (9,5 x 6,4 meter) voltooid! Amoghapasha is rechtstreeks op de rotswand geschilderd, overziet het hele gebied, en verspreid vanuit hier zijn zegeningen in het universum (lees er hier meer over).

Lama Zopa-Rinpoche in Lawudo Cave

Lama Zopa Rinpoche:
“Alleen al door Amoghapasha’s heilige lichaam één keer te zien, verzamel je onvoorstelbare verdiensten. Wanneer je hem voortdurend ziet, is er geen sprake van dat je je afkeert van de verlichting. Je bereikt het weergaloze geluk van boeddhaschap met het ophouden van alle verduisteringen en de voltooiing van alle realisaties.”

Rinpoche moedigde studenten aan om vanwege de vele voordelen een afbeelding van Amoghapasha af te drukken en op te hangen.
Nóg sterker wordt de connectie met Amoghapasha wanneer je zélf een afbeelding van hem tekent/schildert, en dat is precies wat je zult leren in deze speciale retraite.

Door het tekenen van Amoghapasha (of Avalokiteshvara) in deze cursus eren we tevens Lama Zopa Rinpoche, die dan bijna een jaar overleden is.

Voor wie?
Deze cursus is geschikt voor zowel beginners (ja, ook als je geen tekenervaring hebt) als gevorderden.
In deze cursus kun je kiezen voor het tekenen van Amoghapasha of (de iets eenvoudiger vorm) Avalokiteshvara.

Beginners kunnen er ook voor kiezen om alleen het gezicht van de Bodhisattva te tekenen.

Mocht je hier vragen over hebben (of vragen waarvan je de antwoorden hier niet kunt vinden) dan kun je contact opnemen met Carmen.

Drawing the Buddha of Compassion

Programma
Deze retraite geeft je zoveel meer dan alleen het leren tekenen van Tibetaanse kunst.
Naast de tekensessies leer je meer over het onderwerp en iconografie via interessante lezingen. Elke ochtend is er een begeleide meditatie op het onderwerp. Ook leer je de mantra van de Boeddha met de betekenis ervan en hoe je daarmee kunt werken. Daarnaast is er een filmavond en heb je de tijd om heerlijke wandelingen in de omgeving te maken.

…Verwacht een goede sfeer en een groep fijne cursisten!

Inclusief
Drie overnachtingen in
een kamer met eigen douche en toilet, onbeperkt koffie/thee/koekjes, en alle overheerlijke (vegetarische) maaltijden.

Overige Info & Aanmelden

 Data, Tijden & Prijs

Donderdag 21 t/m zondag 24 maart 2024rveer tijdig om verzekerd te zijn van je plek)
Op donderdag kun je vanaf 17.00 arriveren bij Maitreya Instituut en je installeren in je kamer, om 18.30 is het avondeten. Uiteraard kun je ook later arriveren.
Om 19.45 begint de introductie/presentatie/eerste lezing van de cursus.
Op zondag eindigt de cursus om 17.00.
Mocht je met het openbaar vervoer zijn gekomen dan kun je op de terugweg vaak met iemand meerijden of bij een station worden afgezet.

Kosten: € 375
Inclusief: thangkacursus, 3 overnachtingen in kamer met eigen douche/toilet, alle overheerlijke vegetarische maaltijden en onbeperkt koffie/thee.
Om de kosten van deze cursus laag houden worden cursisten verzocht elke dag een ‘karma yoga taak’ te doen, bijv. samen afwassen of koffie/thee zetten.

 Mee te brengen materialen
  • 2 vellen stevig tekenpapier 50×65/70cm (liefst minimaal 200gr) 
  • Potlood HB (of vulpotlood 0,5 mm)
  • Liniaal (30-50cm) en evt. een geodriehoek
  • Gum(men)
  • Kleurpotloden van een goed merk (bijv. Bruynzeel Design, dat ook terplekke te koop is, Prismacolor Premier, Caran d’Ache Luminance of Faber Castell Polychromos).

NB: Alle materialen zijn ook tijdens de cursus te verkrijgen in ‘Carmen’s Shop.’ Gelieve cash te betalen.

Neem verder pantoffels of dikke sokken mee, en eventueel een opschrijfboekje en een (daglicht)lamp.

 Locatie

Maitreya Instituut Loenen bevindt zich op de Veluwe in het plaatsje Loenen (tussen Apeldoorn en Arnhem) en organiseert Tibetaans boeddhistische cursussen, workshops en retraites. Elke kamer heeft een eigen badkamer (met douche & toilet) en er wordt elke dag heerlijk vegetarisch gekookt (kok Peter heeft recent een kookboek uitgebracht: Geheimen uit een boeddhistische keuken). Je kunt er heerlijke wandelingen door de bossen maken en bijv. de oude papierfabriek De Middelste Molen bezoeken.

Maitreya Instituut Loenen (voorheen Hotel Bosoord)
Hoofdweg 109,
7371GE Loenen (Veluwe)
Nederland

Website: www.maitreya.nl

Aanmelden

LET OP:
Het maximum aantal deelnemers is bereikt.
Je kunt je wel op de wachtlijst laten plaatsen. Stuur dan een mail naar jacqueline(at)maitreya.nl