Nederland / Veluwe / 7 tm 10 nov 2019 / Vasudhara, Boeddha van Rijkdom & Overvloed

Home > Classes > Upcoming thangka courses > 4-daagse Thangkacursus op de Veluwe, inclusief alle overnachtingen en maaltijden

Vasudhara
Boeddha van Rijkdom & Overvloed


In dit heerlijke, extra lange weekend op de Veluwe (incl. alle overnachtingen en maaltijden) leer je 
Boeddha’s te tekenen volgens de Tibetaans-Boeddhistische thangka traditie.

Vasudhara (Tib.: No Gyur Ma) is de prachtige vrouwelijke Boeddha van Rijkdom, Voorspoed, Overvloed en Groei. Haar Sanskrietnaam betekent ‘Stroom van Edelstenen.’

Vasudhara Newari style

Vasudhara statue, 13th C, Nepal

Oorspronkelijk was Vasudhara een Indiase godin, maar haar populariteit heeft zich verspreid naar andere boeddhistische landen. Vooral in Nepal heeft ze een sterke aanhang onder de Newari’s (de inheemse bevolking, afkomstig uit de Kathmandu-vallei) en is dus een centrale figuur in het Newari-boeddhisme.

Verschillende manifestaties: 2 armen en 6 armen
Er zijn verschillende vormen van de rijkdomgodin Vasudhara. Het meest populair en afgebeeld in de Tibetaanse kunst is de twee-armige vorm, en de meest voorkomende vorm in de Nepalese kunst zes armen. In deze thangkacursus krijg je de grids van beide vormen en kies je welke je in dit weekend wilt gaan tekenen.

Vasudhara houdt verschillende attributen in haar handen, en uiteraard zul je daar dit weekend alles over leren, net als over haar achtergronden en symboliek.

Zeven Soorten Welvaart
Als schenker van rijkdom en welvaart, wordt ze vaak vergeleken met de godin Lakshmi in het hindoeïsme. Er wordt gezegd dat toegewijden door Vasudhara’s beoefening zeven soorten welvaart accumuleren: rijkdom, kwaliteit, nakomelingen, een lang leven, geluk, lof en wijsheid.

De cursus is voor alle niveaus, van beginners (ook wanneer je geen enkele tekenervaring hebt!) tot gevorderden.
Beginners zullen in de eerste sessie het Boeddha Gezicht leren tekenen (de basis van thangka), voordat ze aan de gehele Vasudhara figuur beginnen.

Jambhala, de mannelijke wederhelft van Vasudhara
Jambhala, Vaishravana en Vasudhara zijn de drie bekendste godheden van Rijkdom & Overvloed. In de eerdere thangkacursus van 2 t/m 5 mei 2019 leer je Jambhala of Vaishravana te tekenen.
Jambhala is de mannelijke wederhelft van Vasudhara, zij worden dan ook regelmatig samen afgebeeld.

Maitreya Instituut Loenen bevindt zich op de Veluwe in het plaatsje Loenen (tussen Apeldoorn en Arnhem) en organiseert allerlei boeddhistische cursussen, workshops en retraites. Elke kamer heeft een eigen badkamer met douche & toilet, en er wordt elke dag heerlijk vegetarisch gekookt. Je kunt er wandelingen door de bossen maken en bijv. de oude papierfabriek De Middelste Molen bezoeken. Thangka-tekenen is een meditatie op zich, en creëert innerlijke kalmte en vreugde. Deze cursus op deze heerlijk plek is zeer geschikt om je batterijen weer op te laden!

Meer Info & Reserveren
Voor meer informatie, kosten en plek, klik op onderstaande kopjes:

 Data, tijden en Prijs

Donderdag 7 t/m Zondag 10 november 2019 (reserveer tijdig om verzekerd te zijn van je plek)
Op donderdag staat er om 18.30 soep en brood klaar, voorafgaand aan de cursus die om 20.00 begint.
De cursus duurt tot zondagmiddag om 17.00, waarna er gezamenlijk opgeruimd wordt (10 min.).

Kosten: € 280 inclusief: thangkacursus, 3 overnachtingen in 2p. kamer met eigen douche/toilet, alle overheerlijke maaltijden en onbeperkt koffie/thee.

Cursisten worden verzocht ‘karma yoga’ te doen oftewel meehelpen in het huishouden (1 taak per dag, bijv. samen afwassen of koffie/thee zetten), hierdoor kunnen we de kosten van deze cursus laag houden.

 Mee te brengen materialen
  • 1 vel stevig tekenpapier 50x65cm (liefst minimaal 200gr)
  • Potlood of vulpotlood HB 0,5 mm
  • Lange liniaal (40-50cm) en evt. een geodriehoek
  • Gum
  • Evt. kleurpotloden van een goed merk (bijv. Bruynzeel Design (ook terplekke te koop), Prismacolor Premier, Caran d’Ache Luminance of Faber Castell Polychromos).

Afgezien van het papier zijn alle materialen ook terplekke te koop.
Gevorderde thangkaschilders kunnen ervoor kiezen de afbeelding te gaan schilderen.

Neem ook een opschrijfboekje en pantoffels of dikke sokken mee.

Mocht je nog vragen hebben over de cursus waarvan je de antwoorden hier niet kunt vinden, dan kun je contact opnemen met Carmen.

 Waar
Maitreya Instituut Loenen (voorheen Hotel Bosoord)
Hoofdweg 109,
7371GE Loenen (Veluwe)
Nederland

Website: www.maitreya.nl

Reserveren

Reserveer tijdig je plek voor deze cursus bij Maitreya Instituut Loenen om teleurstelling te voorkomen, via het invullen van onderstaand formulier: