Nederland / Veluwe / 2 tm 5 mei 2019 / Goden van Rijkdom & Overvloed: Jambhala en Vaishravana

Home > Classes > Upcoming thangka courses > 4-daagse Thangkacursus op de Veluwe, inclusief alle overnachtingen en maaltijden

Goden van Rijkdom & Overvloed:
Jambhala en Vaishravana


In dit heerlijke, extra lange weekend op de Veluwe (incl. alle overnachtingen en maaltijden) leer je 
Boeddha’s te tekenen volgens de Tibetaans-Boeddhistische thangka traditie.

Gele Jambhala (Dzambala) is de bekendste Godheid  van Rijkdom & Overvloed en een verschijningsvorm van Avalokiteshvara (Tib.: Chenrezig), de Boeddha van Compassie.

Met zijn ronde, sterke voorkomen neemt hij een toornige en krachtige vorm aan om ons te beschermen tegen schadelijke krachten en negatief karma. Hij helpt ons om alle beproevingen en obstakels te verminderen en vooral om alle geluk en voorspoed (zowel in materiële als spirituele zin) in ons leven te vergroten, en in het bijzonder om financiële stabiliteit te garanderen.

In zijn rechterhand houdt Jambhala een vrucht of een wensvervullend juweel vast, en in zijn linkerhand houdt hij een mangoest (klein roofdier als meerkat / stokstaartje) die in het oude India een voorteken was van de goede dingen die gaan komen, en dit prachtige diertje spuwt kostbare parels/juwelen uit.

Vaishravana by Andy Weber

De cursus is voor beginners (ook wanneer je geen enkele tekenervaring hebt!) en gevorderden.
Beginners zullen in de eerste sessie het Boeddha Gezicht leren tekenen (de basis van thangka), voordat ze aan de gehele Jambhala figuur beginnen.

Vaishravana, de ‘Beschermkoning van het Noorden
Gevorderden kunnen ervoor kiezen om Vaishravana te leren tekenen. Vaishravana is een van de andere goden van Rijkdom en Overvloed, en staat bekend als een van de vier grote koningen; de ‘Beschermkoning van het Noorden.’ In vele opzichten lijkt Vaishravana op Jambhala, maar heeft een aantal extra kenmerken; zo berijdt hij een prachtige sneeuwleeuw en houdt hij een banier vast.
Gevorderden kunnen er ook voor kiezen om ander thangka-werk af te maken tijdens dit weekend, waarbij je uiteraard het nieuwe grid mee naar huis krijgt.

Vasudhara, de vrouwelijke wederhelft van van Jambhala
Jambhala, Vaishravana en Vasudhara zijn de drie bekendste godheden van Rijkdom & Overvloed. Centraal in de najaarscursus staat de prachtige godin Vasudhara, het onderwerp van 7 t/m 10 november 2019.
Vasudhara is de vrouwelijke wederhelft van Jambhala, zij worden dan ook regelmatig samen afgebeeld.

Maitreya Instituut Loenen bevindt zich op de Veluwe in het plaatsje Loenen (tussen Apeldoorn en Arnhem) en organiseert allerlei boeddhistische cursussen, workshops en retraites. Elke kamer heeft een eigen badkamer met douche & toilet, en er wordt elke dag heerlijk vegetarisch gekookt. Je kunt er wandelingen door de bossen maken en bijv. de oude papierfabriek De Middelste Molen bezoeken. Thangka-tekenen is een meditatie op zich, en creëert innerlijke kalmte en vreugde. Deze cursus op deze heerlijk plek is zeer geschikt om je batterijen weer op te laden!

Meer Info & Reserveren
Voor meer informatie, kosten en plek, klik op onderstaande kopjes:

 Data, tijden en Prijs

Donderdag 2 t/m Zondag 5 mei 2019 (reserveer tijdig om verzekerd te zijn van je plek)
Op donderdag 2 mei staat er om 18.30 soep en brood klaar, voorafgaand aan de cursus die om 20.00 begint.
De cursus duurt tot zondagmiddag 5 mei om 17.00, waarna er gezamenlijk opgeruimd wordt (10 min.).

Kosten: €280 inclusief: thangkacursus, 3 overnachtingen in 2p. kamer met eigen douche/toilet, alle overheerlijke maaltijden en onbeperkt koffie/thee.

Cursisten worden verzocht ‘karma yoga’ te doen oftewel meehelpen in het huishouden (1 taak per dag, bijv. samen afwassen of koffie/thee zetten), hierdoor kunnen we de kosten van deze cursus laag houden.

 Mee te brengen materialen
  • 1 vel stevig tekenpapier 50x65cm (liefst minimaal 200gr)
  • Potlood of vulpotlood HB 0,5 mm
  • Lange liniaal (40-50cm) en evt. een geodriehoek
  • Gum
  • Evt. kleurpotloden van een goed merk (bijv. Bruynzeel Design (ook terplekke te koop), Prismacolor Premier, Caran d’Ache Luminance of Faber Castell Polychromos).

Afgezien van het papier zijn alle materialen ook terplekke te koop.
Gevorderde thangkaschilders kunnen ervoor kiezen de afbeelding te gaan schilderen.

Neem ook een opschrijfboekje en pantoffels of dikke sokken mee.

Mocht je nog vragen hebben over de cursus waarvan je de antwoorden hier niet kunt vinden, dan kun je contact opnemen met Carmen.

 Waar
Maitreya Instituut Loenen (voorheen Hotel Bosoord)
Hoofdweg 109,
7371GE Loenen (Veluwe)
Nederland

Website: www.maitreya.nl

Reserveren

RESERVEER TIJDIG JE PLEK voor deze cursus bij Maitreya Instituut Loenen: