Nederland / 15 + 16 okt / Boeddha Weekend – Tropenmuseum Amsterdam

Home > Classes > Upcoming thangka courses > Tropenmuseum Lezingen, Rondleidingen en Workshop za 15 & zo 16 okt 2016 Boeddha Weekend

Boeddha Weekend

Tropenmuseum Amsterdam

Lezingen, Rondleidingen en Workshops met Carmen Mensink

Tijdens de nieuwe expositie De Boeddha (23 sept. 2016 t/m 29 jan.2017) ontdek hoe het boeddhisme wereldwijd beleefd wordt.

De tentoonstelling laat je meereizen langs de geboorteplaats van de Boeddha in India (ligt nu in Nepal) tot aan de eeuwenoude kloosters in Tibet, China en Japan, de Borobudur op Java en het Boeddhisme zoals dat in Nederland beoefent wordt.

Nog niet eerder waren er zoveel Boeddhabeelden te zien in het Tropenmuseum. Aan de hand van meer dan 100 van die beelden, waaronder unieke internationale topstukken, volg je het levensverhaal van een van de meest inspirerende figuren uit de wereldgeschiedenis.

Tijdens het Boeddha Weekend zal Carmen de volgende onderdelen verzorgen:

lecture-buddhist-art-carmen-mensinkLezing ‘Tibetaanse Gelukssymbolen’


Zaterdag 15 oktober 
10.30 – 11.30
Zondag 16 oktober 10.30 – 11.30

De set van ‘Acht Gelukbrengende Symbolen’ vormt de belangrijkste groep symbolen binnen de Tibetaans Boeddhistische traditie. Ze worden afgebeeld op zowel tempels als woonhuizen en dienen ter decoratie op meubels en stoffen.

Tijdens deze lezing maak je kennis met alle symbolen (de Parasol, de Schelphoorn, de Schatvaas, het Vaandel, het Vissenpaar, de Oneindige Knoop, de Lotusbloem en het Dharma Wiel) en leer je de betekenissen erachter.

Ook worden deze symbolen traditioneel geschilderd voor de ingang van een Tibetaans klooster wanneer een hoge Boeddhistische Lama op bezoek komt. Ter verwelkoming van de Dalai Lama in Nederland (in 2009 en in 2014) werd Carmen Mensink gevraagd deze symbolen daartoe te schilderen.

lecture-tibetan-thangka-artWaar: Studio, 2e verdieping
Overig: Wil je zelf een Tibetaans Gelukssymbool leren tekenen? Van 14.00-16.00 geeft Carmen hier een workshop over (in dezelfde ruimte), tekenervaring is niet nodig.
De lezing is gratis! Je betaalt alleen de entree voor het museum.
Reserveren: Vantevoren reserveren is niet mogelijk. Je kunt bij binnenkomst aan de museumkassa een deelnemersticket ophalen (vol=vol).

Carmen Mensink is een kenner van Boeddhistische kunst en een gerenommeerd schilder van thangka’s (Tibetaanse rolschilderingen). Zij geeft les in deze eeuwenoude traditie over de hele wereld.

rondleiding-carmen-mensinkRondleiding ‘De Iconografie van De Boeddha’


Zaterdag 15 oktober 12.00 – 13.00
Zondag 16 oktober 12.00 – 13.00

Een rondleiding door Carmen Mensink, kenner en schilder van Tibetaanse kunst en beoefenaar van het Boeddhisme.
Tijdens deze rondleiding neemt zij je mee door het leven van De Boeddha aan de hand van de getoonde boeddhistische kunst uit allerlei landen.

Toen het Boeddhisme zich vanuit India uitspreidde over andere Aziatische landen, o.a. via de zijderoutes, werden ook de Indiase afbeeldingen van de Boeddha en boeddhistische voorwerpen verspreid. En hoewel de beeltenis van De Boeddha eenzelfde basis heeft weten te behouden, ontstonden door de eeuwen heen toch variaties op basis van de cultuur en achtergronden van de verschillende landen.

Tijdens deze rondleiding kijk je naar Boeddha’s uit de verschillende tradities, zul je de verschillen in afbeeldingen leren herkennen en meer weten te komen over de achtergronden en betekenissen van de iconografie.

Tevens zal Carmen vanuit haar eigen achtergrond uitgebreid stilstaan bij de Tibetaanse thangka’s die getoond worden.

rondleiding-met-carmen-mensinkStart: Lichthal
Overig: De rondleiding is gratis! Je betaalt alleen de entree voor het museum. De rondleiding duurt 45min. en daarna is er gelegenheid voor vraag en antwoord.
De rondleiding is gratis! Je betaalt alleen de entree voor het museum.
Reserveren: Vantevoren reserveren is niet mogelijk. Je kunt bij binnenkomst aan de museumkassa een deelnemersticket ophalen (slechts 15 pers., vol=vol).

Carmen Mensink beoefent het Tibetaans Boeddhisme, is een kenner van Boeddhistische kunst en een gerenommeerd schilder van thangka’s (Tibetaanse rolschilderingen). Zij geeft les in deze eeuwenoude traditie over de hele wereld.

lotus-sketch-symbolWorkshop Thangka Tekenen
‘Tibetaans Gelukssymbool’


Zondag 16 oktober 14.00-16.00

Tijdens deze workshop leer je een van de Acht Gelukssymbolen te tekenen volgens de Tibetaanse thangka traditie.
Je kunt kiezen uit: de Parasol, de Schelphoorn, de Schatvaas, het Vaandel, het Vissenpaar, de Oneindige Knoop, de Lotusbloem en het Dharma Wiel en leer je de betekenissen erachter.

Deze set van gelukbrengende symbolen vormt de belangrijkste groep symbolen binnen de Tibetaans Boeddhistische traditie. Ze worden afgebeeld op zowel tempels als woonhuizen en dienen ter decoratie op meubels en stoffen.

Ook worden deze symbolen traditioneel geschilderd voor de ingang van een Tibetaans klooster wanneer een hoge Boeddhistische Lama op bezoek komt. Ter verwelkoming van de Dalai Lama in Nederland (in 2009 en in 2014) werd Carmen Mensink gevraagd deze symbolen daartoe te schilderen.

lotus-flower-drawingWaar: Studio, 2e verdieping
Overig: Als voorbereiding op de workshop is het mogelijkom de lezing bij te wonen over De 8 Gelukssymbolen van 10.30-11.30 (in dezelfde ruimte).
De workshop is gratis! Je betaalt alleen de entree voor het museum.
Reserveren: Vantevoren reserveren is niet mogelijk. Je kunt bij binnenkomst aan de museumkassa een deelnemersticket ophalen (vol=vol).

Carmen Mensink is een kenner van Boeddhistische kunst en een gerenommeerd schilder van thangka’s (Tibetaanse rolschilderingen). Zij geeft les in deze eeuwenoude traditie over de hele wereld.

Adres & overig:

  • Tropenmuseum, Linnaeusstraat 2, Amsterdam
  • Openingstijden: beide dagen van 10 – 17 uur
  • Entree Tropenmuseum: €15,00 (volwassenen) / €8 (4 t/m 18 jaar)
 Klik hier voor Kaart & Bereikbaarheid
Tropenmuseum, Linnaeusstraat 2, 1092 CK Amsterdam

Openbaar vervoer:
– Vanaf Centraal Station: tram 9, halte 1e Van Swindenstraat
– Vanaf Muiderpoortstation: tram 3, halte Linnaeusstraat
– Vanaf de Dam: tram 14, halte Alexanderplein
– Vanaf het Leidseplein: tram 7, halte Linnaeusstraat of tram 10, halte Alexanderplein
– Vanaf het water: Canal Bus en Artis Expressboot


Bekijk hier het korte Happinez Filmpje dat gemaakt is naar aanleiding van het recente artikel in Happinez Magazine, waarin Carmen praat over het maken van een thangka:


Testimonials:

> Meer ervaringen en werk van Carmen’s cursisten kun je hier vinden