Mindfulness Meditations

Home > Artist Inspiration > Mindfulness Meditations for listening and downloading

 

Guided Buddhist Meditations

Here you can listen to and/or download the meditations -Visualization meditations, Contemplation meditations and Mindfulness meditations- guided by Carmen Mensink during her thangka art classes.

3-Step Mindfulness Meditation

This meditation -with which you develop your awareness and single-pointed concentration- consists of 3 parts:
1) Focusing on different parts of the body and the feelings and sensations that you feel in each part.
2) Focusing on the breath and the breathing process
3) Focusing on the ’empty space’ in between breathing out and breathing in
For info on upcoming thangka art classes and lectures on Buddhist art click here.

1) 3-Step Mindfulness & Breathing Meditation
Type: Mindfulness meditation. Duration: 37 min.

To Download this Mindfulness Meditation Click Here

 

Shamatha Meditaties (3x)

Eén van de vele meditatievormen in het boeddhisme die elementair is heet shamatha, en werd onderwezen door de Boeddha. Het bestaat uit diverse technieken met één doel. Shamatha is bedoeld om je vermogen tot aandacht te cultiveren en te verfijnen, om zelf het grondbewustzijn te ervaren, de diepste bewustzijnsdimensie (in het Tibetaans ‘rigpa’ genaamd), zuiver gewaarzijn, oerbewustzijn, Boeddhanatuur. Om die bewustzijnsstaat te bereiken heb je een goede methode nodig, en dat is shamatha.
In 1 woord gaat het over stabiliteit. Stabiele aandacht wil zeggen dat je gefocust kunt blijven, zonder dat de focus van je aandacht verbrokkelt. Shamatha ontwikkeling werpt grote vruchten af: De aandacht wordt stabieler en helderder. Negatieve emoties nemen af, zoals minachting en weerzin, en worden vervangen door compassie en gelijkmoedigheid.

Deze meditaties zijn gegeven tijdens het thangka tekenweekend van ‘Shamatha Meditatie Diagram’ in Maitreya Instituut in Loenen.
Voor het overzicht van komende thangka teken- en schildercursussen klik hier

1) Shamatha Meditatie 1 ‘Achtzaamheid van de ademhaling in 3 fases’ (gebaseerd op de Theravada Boeddhistische traditie)
 Type: Concentratie-meditatie met object  Duur: 35 min.
Hoewel je je aandacht richt op de ademhaling is deze meditatie geen ademhalingsoefening; je beheerst de ademhaling op geen enkele manier, maar laat hem eenvoudig naar binnen en naar buiten stromen. Dit is een mindfulness-meditatie met betrekking tot de ademhaling, waarbij je je richt op het gehele lichaam, de buik en de sensaties die je voelt en ervaart bij de ademhaling, niet alleen van binnen maar ook van buiten.

Om deze Shamatha Meditatie nr 1 te downloaden Klik Hier


2) Shamatha Meditatie 2 ‘‘De Geest vestigen in zijn natuurlijke staat’ (uit de Dzogchen Boeddhistische traditie)
 Type: Concentratie-meditatie zonder object  Duur: 36 min.
Deze meditatie wordt ook genoemd ‘Het waarnemen van wat zich voordoet in de geest.’ Bij deze meditatie richt je al je aandacht op de ruimte waar de mentale gebeurtenissen plaatsvinden, op de ervaring die niet kan worden waargenomen met een van de vijf fysieke zintuigen. Het is de ruimte waarin zich allerlei gedachten voordoen, argumenten, mentale praatjes, mentale beelden, herinneringen, fantasieën, verlangens, allerlei soorten mentale gebeurtenissen. Je laat ze voorbijkomen, observeert ze, maar volgt ze niet, je houdt er niet aan vast.

Om deze Shamatha Meditatie nr 2 te downloaden Klik Hier


3) Shamatha Meditatie 3 ‘‘Bewustzijn van Bewustzijn’ (uit de Dzogchen Boeddhistische traditie)
 Type: Meditatie op de aard van de geest  Duur: 35 min.
In deze Shamatha-beoefening is je aandacht niet op iets gericht; je laat je geest op een natuurlijke manier rusten. Het rust in zijn eigen aard, eenvoudigweg bewust van zijn eigen aanwezigheid. Je ontspant hierin niet alleen je geest maar ook je lichaam in zijn natuurlijke staat, net alsof je éindelijk kunt ontspannen na een paar uur te hebben gesport of een zware klus te hebben gedaan. Voor de ervaring van deze beoefening neem je geen enkel object. Je laat eenvoudig je bewustzijn rusten, zonder enige aanduiding, in zijn eigen aangeboren helderheid en kennis.

Om deze Shamatha Meditatie nr 3 te downloaden Klik Hier

 

lzr-blessing-horses-with-mantraMore downloads:

Buddhist Animal Care

On this page you can download ‘The 5 Powerful Mantras’ (with explanations in English or Dutch) to help animals in their daily lives or at the time of death