Nederland / Veluwe / 22 tm 25 nov 2018 / Shamatha Meditatie Afbeelding

Home > Classes > Upcoming thangka courses > Verlengde Thangka Weekendcursus op de Veluwe, inclusief alle overnachtingen en maaltijden

Extra lang Thangka Tekenweekend op de Veluwe, incl. alle overnachtingen en maaltijden

 

Shamatha Meditatie Afbeelding  


Het ontwikkelen van een vredige geest


In dit heerlijke, extra lange weekend op de Veluwe leer je 
deze bijzondere afbeelding te tekenen volgens de Tibetaans-Boeddhistische thangka traditie.

Het Sanskrit woord ‘Shamatha’ betekent ‘het ontwikkelen van vrede’.
Deze schematische afbeelding geeft het verhaal weer van de weg die wordt afgelegd door een monnik, een olifant en een aap, omringd door natuurelementen (wolken, regenbogen, vuur etc.)

Het diagram illustreert de 9 stadia van geestelijke ontwikkeling van de beoefenaar; vanaf het allereerste stadium, waarin nog geen controle over de geest is (‘monkey mind’), naar de hoogste fase toe: een volledig vredige geest en het ervaren van zuiver bewustzijn (Boeddhanatuur).

Het ontwikkelen van Shamatha (Tib.: Chi.nae, Eng.: Calm abiding) werpt grote vruchten af.

Het is bedoeld om je vermogen tot aandacht te cultiveren en te verfijnen, waardoor je geest stabieler en helderder wordt. Negatieve emoties, zoals minachting en weerzin, nemen af en worden vervangen door compassie en gelijkmoedigheid.

Er zijn verschillende shamatha-meditatietechnieken om je aandacht te stabiliseren, en daar zullen we dit weekend ook mee gaan werken.

De cursus is geschikt voor iedereen, van beginners (ook zonder enige tekenervaring) tot gevorderden.
Gevorderden kunnen er ook voor kiezen om ander thangka-werk af te maken tijdens dit weekend, waarbij je uiteraard het nieuwe grid mee naar huis krijgt.


maitreya-instituut-loenen-veluwe

Maitreya Instituut Loenen

Het Maitreya Instituut Loenen (onderdeel van de Foundation for the Preservation of the Mahayana Tradition) bevindt zich op de Veluwe in het plaatsje Loenen, tussen Apeldoorn en Arnhem. Er worden allerlei boeddhistische cursussen, workshops en retraites georganiseerd.
Het instituut is gevestigd in het gebouw Bosoord; een open conferentiecentrum op boeddhistische grondslag, waar groepen ook kunnen overnachten. Elke kamer heeft een eigen badkamer met douche & toilet. Er wordt elke dag heerlijk vegetarisch gekookt.
De Tibetaanse leraar Geshe Sonam Gyaltsen woont hier ook en is al sinds 1992 verbonden aan het Maitreya Instituut.
Vanuit deze mooie plek kun je diverse wandelingen door de bossen maken en ook kun je de oude papierfabriek De Middelste Molen bezoeken.

Thangka-tekenen is een meditatie op zich, en creëert innerlijke kalmte en vreugde. Dit weekend op deze heerlijk plek is zeer geschikt om je batterijen weer op te laden!

Meer Info & Reserveren
Voor meer informatie, kosten en plek, klik op onderstaande kopjes:

 Data, tijden en Prijs
 Mee te brengen materialen
 Waar
Reserveren