NETHERLANDS / Citipati, the Dancing Skeletons / 24-27 nov. 2022 / FULL

Home > Courses > 4-daagse Thangkacursus op de Veluwe, inclusief alle overnachtingen en maaltijden
NOTE: THIS COURSE IS OFFERED IN DUTCH BUT TRANSLATIONS CAN BE PROVIDED ON REQUEST IN ENGLISH (OR ANOTHER LANGUAGE)

Citipati

De Dansende Skeletten

In deze vierdaagse cursus leer je dit vrolijke koppel te tekenen volgens de traditie van Tibetaans-Boeddhistische Thangka’s (Tibetaanse rolschilderingen).

De Citipati worden ook wel ‘Dame en Heer van de Knekelgronden’ genoemd. Zezijn de belangrijkste Dharma-beschermers die worden geassocieerd met de tantrische systemen van Vajrayogini.


Vergankelijkheid

De knekelgronden waren angstaanjagende plekken ver van de stad, waar lijken werden gecremeerd. Maar vaker werden de lichamen uit elkaar gescheurd en opgegeten door de wilde dieren die er rondhingen, zoals de aasgieren. Het was er bezaaid met mensenvlees, botten en bloed…

Gewoonlijk kwam er dan ook niemand, behalve enkele moedige yogi’s die er hun tantrische beoefeningen deden en er -vooral ook s’nachts- mediteerden opde vergankelijkheid van alle verschijnselen.

De Skeletten dansen vrolijk en wild in het rond -met hun ledematen verstrengeld- en zijn omringd door een halo van vlammen. Zij herinneren ons aan de eeuwige verandering en vergankelijkheid van het leven.
Maar juist daardoor maken ze ons bewust van het kostbare leven (en lichaam) dat we hebben, en inspireren ze ons om er een zinvolle invulling aan geven.

Programma
Deze retraite geeft je zoveel meer dan alleen het leren tekenen
 van tibetaanse kunst. Thangka-tekenen is een meditatie op zich en creëert vreugde en innerlijke rust, dat zul je zeker ervaren.

Naast de tekensessies kun je verwachten:
bijpassende meditaties, interessante lezingen over de achtergrond en iconografie van het onderwerp, een filmavond en een groep fijne cursisten!

The dancing SkeletonsInclusief: drie overnachtingen in een kamer met douche en toilet, onbeperkt koffie/thee/koekjes, en allle overheerlijke (vegetarische) maaltijden. In de omgeving kun je ook fijne wandelingen maken.

Voor wie?
LET OP: Dit onderwerp -Citipati- is voor gevorderde thangkacursisten.
Nieuwe cursisten leren eerst het Boeddhagezicht te tekenen en daarna de gehele Boeddha.

Overige info
Voor meer informatie, kosten, locatie en aanmelding, klik op onderstaande kopjes:

 Data, Tijden & Prijs

Donderdag 24 t/m Zondag 27 november 2022 (reserveer tijdig om verzekerd te zijn van je plek)
Op donderdag kun je vanaf 17.00 arriveren bij Maitreya Instituut en je installeren in je kamer, om 18.30 is het avondeten, en om 20.00 begint de introductie/presentatie/eerste lezing van de cursus.
Op zondag eindigt de cursus om 17.00.
Mocht je met het openbaar vervoer zijn gekomen dan kun je op de terugweg vaak met iemand meerijden en bij een station worden afgezet.

Kosten: €345
Inclusief: thangkacursus, 3 overnachtingen in kamer met eigen douche/toilet, alle overheerlijke vegetarische maaltijden en onbeperkt koffie/thee.
Om de kosten van deze cursus laag houden worden cursisten verzocht elke dag een ‘karma yoga taak’ te doen, bijv. samen afwassen of koffie/thee zetten.

 Mee te brengen materialen
  • 2 vellen stevig tekenpapier 50×65/70cm (liefst minimaal 200gr)
    LET OP: Wil je Citipati op een zwarte achtergrond maken? Neem dan een dun vel wit papier mee en daarnaast een stevig vel zwart papier of een zwart passepartoutkarton. Ik neem wit grafietpapier mee (á €1 per vel) zodat je de tekening gemakkelijk over kunt zetten op het zwarte papier
  • Potlood HB (of vulpotlood 0,5 mm)
  • Liniaal (30-50cm) en evt. een geodriehoek
  • Gum(men)
  • evt. kleurpotloden van een goed merk (bijv. Bruynzeel Design, dat ook terplekke te koop is, Prismacolor Premier, Caran d’Ache Luminance of Faber Castell Polychromos).
Alle materialen (behalve het papier) zijn ook terplekke te koop in ‘Carmen’s Shop’, waar o.a. ook teken- en schildermaterialen, thangkakaarten en Tibetaanse/Nepalese sieraden te koop zijn. Liefst cash te betalen.

Neem ook pantoffels of dikke sokken, een opschrijfboekje en evt. een (daglicht)lamp met verlengsnoer mee.

Een beginners-set materialen is tevens vooraf te bestellen:
Basisset Tekenmaterialen €22,50
: 2 vellen goed tekenpapier, potlood, puntenslijper, vulpotlood 0,5mm + vullingen, 50cm liniaal, grote geodriehoek, gum en gumpotlood
Basisset Tekenmaterialen €30 inclusief tekenkoker: zelfde als boven inclusief tekenkoker om je werk goed en droog te kunnen vervoeren (ideaal als je met openbaar vervoer reist)
Mocht je hier gebruik van maken, of mocht je nog vragen hebben over de cursus waarvan je de antwoorden hier niet kunt vinden, dan kun je contact opnemen met Carmen.

 Locatie
Maitreya Instituut Loenen (voorheen Hotel Bosoord)
Hoofdweg 109,
7371GE Loenen (Veluwe)
Nederland

Website: www.maitreya.nl

Maitreya Instituut Loenen bevindt zich op de Veluwe in het plaatsje Loenen (tussen Apeldoorn en Arnhem) en organiseert Tibetaans boeddhistische cursussen, workshops en retraites. Elke kamer heeft een eigen badkamer (met douche & toilet) en er wordt elke dag heerlijk vegetarisch gekookt (kok Peter heeft recent een kookboek uitgebracht: Geheimen uit een boeddhistische keuken). Je kunt er heerlijke wandelingen door de bossen maken en bijv. de oude papierfabriek De Middelste Molen bezoeken.

Aanmelden: