Netherlands / GUAN YIN – De Vrouwelijke Vorm van Compassie / Oct 31-Nov 3, 2024

Home > Courses > 4-daagse Thangkacursus op de Veluwe, inclusief alle overnachtingen en maaltijden

NOTES: To translate this page, click on the orange button above.
This retreat is offered in Dutch. Translations in any other language can be provided on request, with personal guidance in English.


Kwan-Yin-royal-ease

Een beroemd beeld van Guan Yin

Guan Yin
De bijzondere Bodhisattva van Groot Mededogen
31 okt. t/m 1 nov. 2024 incl. overnachtingen en maaltijden

Tijdens deze vierdaagse retraite op de Veluwe leer je deze prachtige Boeddha te tekenen (en wellicht later te schilderen) volgens de traditie van thangka (Tibetaanse rolschilderingen). Een uniek onderwerp dat is gekozen op verzoek van de thangka-cursisten!

Kuan-Yin-Carmen-MensinkGuan Yin (ook geschreven als Kwan Yin, Kuan Yin, Kannon of Kwannon) komt voor in de verschillende Boeddhistische tradities van China, Japan, Korea en Vietnam. Zij is een vorm van Avalokitesvara (Tib. Chenrezig) de mannelijke bodhisattva van mededogen.

De naam Guan Yin is de verkorte naam van Guan Shi Yin, wat “De geluiden van de wereld observeren” betekent, dat haar meedogende vermogen aanduidt om te luisteren naar de smeekbeden van een ieder die haar hulp nodig heeft.
Omdat ze het symbool is van mededogen, ook naar dieren toe, wordt Guan Yin in Oost-Azië tevens geassocieerd met vegetarisme.

Zeer interessant is het verhaal hoe Guan Yin door de eeuwen heen van een mannelijke in een vrouwelijke vorm transformeerde, uiteraard zul je hier alles van komen te weten dit weekend en zul je dan ook deze mooie vrouwelijke vorm leren tekenen dit weekend.

In dit weekend krijg je de grids van twee verschillende vormen van Guan Yin (staand en zittend, zie afbeeldingen) en kies je welke je dit weekend gaat tekenen (en uiteraard is het ook mogelijk je voor nu toe te leggen op haar gezicht) en daarnaast zul je alles over haar te weten komen.


Voor wie?
Deze cursus is geschikt voor zowel beginners (ja, ook als je geen tekenervaring hebt) als gevorderden.
Als nieuwkomer begin je dit weekend sowieso eerst met het Gezicht van de Boeddha voordat je je gaat toeleggen op Guan Yin.
Wil je als nieuwkomer zoveel mogelijk uit deze retraite halen en direct met Guan Yin beginnen? Doe dan vooraf de online cursus Gezicht van de Boeddha.
Mocht je hierover vragen over hebben (of andere vragen waarvan je de antwoorden niet op deze pagina kunt vinden) dan kun je contact opnemen met Carmen.

Programma
Deze retraite geeft je zoveel meer dan alleen het leren tekenen van Tibetaanse kunst.
Naast de tekensessies leer je meer over het onderwerp en iconografie via interessante lezingen. Elke ochtend is er een begeleide meditatie op het onderwerp. Ook leer je de mantra van de Boeddha met de betekenis ervan en hoe je daarmee kunt werken. Daarnaast is er een filmavond en heb je de tijd om heerlijke wandelingen in de omgeving te maken. …Verwacht een goede sfeer en een groep fijne cursisten!

Inclusief: Drie overnachtingen in een kamer met eigen douche en toilet, onbeperkt koffie/thee/koekjes, en alle overheerlijke vegetarische maaltijden.

Overige Info & Aanmelden

 Data, Tijden & Prijs

Donderdag 31 oktober t/m zondag 1 november 2024:ig om verzekerd te zijn van je plek)

Donderdag
Op donderdag kun je vanaf 17.00 arriveren bij Maitreya Instituut en je installeren in je kamer, om 18.30 is het avondeten. Om 19.45 begint de introductie/presentatie/eerste lezing van de cursus. Uiteraard is het ook mogelijk om later te arriveren wanneer je dit niet gaat redden.

Zondag

Op zondag eindigt de cursus om 17.00.
Mocht je met het openbaar vervoer zijn gekomen dan kun je op de terugweg vaak met iemand meerijden of bij een station worden afgezet.

Kosten: € 375
Inclusief: thangkacursus, 3 overnachtingen in kamer met eigen douche/toilet, alle overheerlijke vegetarische maaltijden en onbeperkt koffie/thee.
Om de kosten van deze cursus laag houden worden cursisten verzocht elke dag een ‘karma yoga taak’ te doen, bijv. samen afwassen of koffie/thee zetten.

 Mee te brengen materialen
  • 2 vellen stevig tekenpapier 50×65/70cm (liefst minimaal 200gr) 
  • Potlood HB (of vulpotlood 0,5 mm)
  • Liniaal (30-50cm) en evt. een geodriehoek
  • Gum(men)
  • Kleurpotloden van een goed merk (bijv. Bruynzeel Design, dat ook terplekke te koop is, Prismacolor Premier, Caran d’Ache Luminance of Faber Castell Polychromos).

NB: Álle tekenmaterialen zijn ook terplekke te verkrijgen in ‘Carmen’s Winkeltje’ – gelieve cash te betalen (ook is het fijn om cash geld bij je te hebben voor het centrum wanneer je naast de maaltijden iets wil kopen, bijv. frisdrank of chips)

Neem verder pantoffels of dikke sokken mee, en eventueel een opschrijfboekje en een (daglicht)lamp. Verlengsnoeren zijn aanwezig.

 Locatie

Maitreya Instituut Loenen bevindt zich op de Veluwe in het plaatsje Loenen (tussen Apeldoorn en Arnhem) en organiseert Tibetaans boeddhistische cursussen, workshops en retraites. Elke kamer heeft een eigen badkamer (met douche & toilet) en er wordt elke dag heerlijk vegetarisch gekookt (kok Peter heeft recent een kookboek uitgebracht: Geheimen uit een boeddhistische keuken). Je kunt er heerlijke wandelingen door de bossen maken en bijv. de oude papierfabriek De Middelste Molen bezoeken.

Maitreya Instituut Loenen (voorheen Hotel Bosoord)
Hoofdweg 109,
7371GE Loenen (Veluwe)
Nederland

Website: www.maitreya.nl

Aanmelden