Nederland / Veluwe / 19 tm 26 juli 2019 / NIEUW! Zomercursus Thangka Tekenen en Schilderen

Home > Classes > Upcoming thangka courses > 8-daagse Thangka Zomercursus op de Veluwe, inclusief alle overnachtingen en maaltijden

Zomercursus Thangka Tekenen en Schilderen


In deze nieuwe Zomerretraite met Carmen Mensink op de Veluwe (incl. alle overnachtingen en maaltijden) leer je 
Boeddha’s te tekenen en te schilderen volgens de Tibetaans-Boeddhistische thangka traditie.

Deze Thangka Zomercursus onderscheid zich door de individuele begeleiding waardoor de retraite geschikt is voor beginners in thangka, half-gevorderden, en gevorderde thangkaschilders. Door haar bezielde aanpak weet Carmen iedereen te motiveren en het beste in zichzelf naar boven te halen, en creëer je een prachtige tekening of schildering.
Tijdens deze retraite worden alle stappen van de thangka behandeld.

Beginners (ja, ook die zonder enige tekenervaring!) beginnen volgens de thangka-traditie bij de basis, en leren de eerste dag het Gezicht van de Boeddha te tekenen (met alle achtergronden en symboliek erbij). Daarna leer je een volledige Boeddha te tekenen, waarbij je kunt kiezen uit De Boeddha (Boeddha Shakyamuni) of MedicijnBoeddha (de Boeddha van Genezing). Je een volledige thangka-tekening op te zetten, inclusief landschap, offerandes etc., waarna je deze leert in te kleuren met de juiste kleurpotloodtechnieken. Uiteraard mag je er ook voor kiezen te werken met andere materialen waar je aan gewend bent, bijv. aquarel, inkt, pastel etc.


Half-gevorderden (die het Boeddhagezicht en minimaal één Boeddha/Mandala hebben getekend) kunnen ervoor kiezen om De Boeddha (Boeddha Shakyamuni) of de MedicijnBoeddha (de Boeddha van Genezing) te leren tekenen en volledig uit te werken (zie boven), of kunnen ervoor kiezen ervoor om een Boeddha/Mandala die ze in een eerdere cursus hebben gemaakt volledig uit te werken met kleurpotloden of een begin te maken met verf en de thangka schildertechnieken.


Gevorderden kunnen ervoor kiezen om een traditioneel thangkaframe en -canvas te prepareren, daarop een van hun tekeningen over te zetten, en de thangka te leren schilderen met de juiste schildertechnieken. Uiteraard is deze retraite ook zeer geschikt om ander thangka-werk af te maken.


Wat kun je zoal verwachten tijdens deze retraite?

 • Begeleide meditaties in de ochtend
 • Presentaties/dialezingen over traditie van thangkaschilderen, pigmenten, symboliek van Boeddha’s etc.
 • Landschap in een thangka (en alle betekenissen daarvan)
 • Offerandes in een thangka (en alle betekenissen daarvan)
 • Interessante documentaire(s) gerelateerd aan thangkaschilderen
 • Tekentechnieken, kleurpotloodtechnieken
 • Thangka-Schildertechnieken
 • Verrukkelijke maaltijden
 • Wandelingen maken in de omgeving
 • Optioneel: een bezoek aan de papierfabriek De Bovenste Molen
 • En een heerlijke tijd met een fijne groep mensen!

Wanneer je niet de gehele cursus kunt is het evt. ook mogelijk om slechts het eerste lange weekend te komen van vr 19 t/m ma 22 juli, waarbij beginners het Boeddhagezicht + een Boeddha of MedicijnBoeddha leren tekenen, en gevorderden verder kunnen werken aan hun tekeningen en thangka’s.


LET OP: Bij reservering en betaling vóór 19 mei (voor de gehele cursus) krijg je tijdens de cursus een waardebon van €20 om terplekke te besteden in Carmen’s winkeltje (met o.a. thangka-kaarten, tekenmaterialen, Tibetaanse sieraden)


Voor reservering, prijs en mee te brengen materialen zie onder.
Wil je advies in je onderwerp of heb je nog andere cursus-gerelateerde vragen die hier niet beantwoord zijn?
Neem dan contact op met Carmen.

Maitreya Instituut Loenen bevindt zich op de Veluwe in het plaatsje Loenen (tussen Apeldoorn en Arnhem) en organiseert allerlei boeddhistische cursussen, workshops en retraites. Elke kamer heeft een eigen badkamer met douche & toilet, en er wordt elke dag heerlijk vegetarisch gekookt. Je kunt er wandelingen door de bossen maken en bijv. de oude papierfabriek De Middelste Molen bezoeken. Thangka-tekenen is een meditatie op zich, en creëert innerlijke kalmte en vreugde. Deze cursus op deze heerlijk plek is zeer geschikt om je batterijen weer op te laden!

Meer Info & Reserveren
Voor meer informatie, kosten en plek, klik op onderstaande kopjes:

 Data, tijden en Prijs

Schilderretraite Vrijdag 19 t/m Vrijdag 26 juli 2019 (reserveer tijdig om verzekerd te zijn van je plek)
Op vrijdag 19 juli staat er om 18.30 soep en brood klaar, voorafgaand aan de cursus die om 20.00 begint.
De cursus duurt tot vrijdagmiddag 26 juli om 17.00, waarna er gezamenlijk opgeruimd wordt (10 min.).

Kosten: €595 inclusief: thangka teken- en schildercursus, 7 overnachtingen in 2p. kamer met eigen douche/toilet, alle overheerlijke maaltijden en onbeperkt koffie/thee.

Cursisten worden verzocht ‘karma yoga’ te doen oftewel meehelpen in het huishouden (1 taak per dag, bijv. samen afwassen of koffie/thee zetten), hierdoor kunnen we de kosten van deze cursus laag houden.


Wanneer je niet de gehele zomercursus kunt volgen is het ook mogelijk om slechts het eerste lange weekend te komen, waarbij beginners het Boeddhagezicht + een Boeddha of MedicijnBoeddha leren tekenen, en gevorderden verder kunnen werken aan hun tekeningen en thangka’s.

Tekenweekend Vrijdag 19 t/m Maandag 22 juli 2019 (reserveer tijdig om verzekerd te zijn van je plek)
Op vrijdag 19 juli staat er om 18.30 soep en brood klaar, voorafgaand aan de cursus die om 20.00 begint.
Het lange weekend duurt tot maandagmiddag 22 juli om 17.00.

Kosten: €280 inclusief: thangka tekencursus, 3 overnachtingen in 2p. kamer met eigen douche/toilet, alle overheerlijke maaltijden en onbeperkt koffie/thee.

Cursisten worden verzocht ‘karma yoga’ te doen oftewel meehelpen in het huishouden (1 taak per dag, bijv. samen afwassen of koffie/thee zetten), hierdoor kunnen we de kosten van deze cursus laag houden.

LET OP: Bij reservering en betaling vóór 19 mei krijg je tijdens de cursus een waardebon van €20 om terplekke te besteden in Carmen’s winkeltje (met o.a. thangka-kaarten, tekenmaterialen, Tibetaanse sieraden)

 Mee te brengen materialen

Je kunt kiezen of je het deze zomercursus het alleen bij tekenen houdt (en  daarna inkleuren met speciale kleurpotloodtechnieken, dit wordt meer geadviseerd voor beginners), of dat je je tekening overzet op doek en gaat schilderen.

Om te tekenen:

 • 2 vellen stevig tekenpapier 50x65cm (liefst minimaal 200gr)
 • Potlood of vulpotlood HB 0,5 mm
 • Lange liniaal (40-50cm) en evt. een geodriehoek
 • Gum
 • Kleurpotloden van een goed merk
 • (bijv. Bruynzeel Design, evt. ook vantevoren te bestellen bij Carmen: set van 24 stuks €27,50, set van 48 stuks €45, zij neemt dit dan mee voor jou), Prismacolor Premier, Caran d’Ache Luminance of Faber Castell Polychromos)
 • Evt. gekleurde fineliners en/of overige materialen waar je graag mee werkt

NB: Afgezien van de vellen papier zijn de meeste tekenmaterialen ook terplekke te koop.

Om te schilderen in toevoeging op bovenstaande:

 • Schilderskarton of passepartoutkarton (liefst 50x65cm) wanneer je je tekening die je hierop maakt wilt gaan schilderen (ipv bovengenoemd papier)
 • Een canvas (met de allerfijnste structuur) wanneer je je tekening hierop over wilt zetten (direct de tekening maken op canvas wordt niet aanbevolen)
 • Wanneer je een traditioneel thangka-frame en -canvas wilt maken (dit wordt meer geadviseerd voor gevorderden), neem dan de materialen mee zoals beschreven in deze lijst
 • Verf, penselen en gerelateerde materialen zoals beschreven in deze lijst
 • Verfpotjes (ook terplekke te koop)

Verder is het handig om mee te nemen:
– pantoffels of dikke sokken
– opschrijfboekje
– badkleding (wanneer je wil zwemmen in het openluchtzwembad in de buurt)
– wandelschoenen (wanneer je wil wandelen in de omgeving)

 Waar
Maitreya Instituut Loenen (voorheen Hotel Bosoord)
Hoofdweg 109,
7371GE Loenen (Veluwe)
Nederland

Website: www.maitreya.nl

Reserveren

Reserveer tijdig je plek voor deze cursus(sen) bij Maitreya Instituut Loenen om teleurstelling te voorkomen: