Nederland / Amsterdam / vr 20 t/m zo 22 okt / Maitreya, de Toekomstige Boeddha

Home > Classes > Upcoming thangka courses > Weekendcursus Boeddha Maitreya vr 20 t/m zo 22 okt 2017

Boeddha Maitreya
de Toekomstige Boeddha

We kennen vast allemaal De Boeddha van onze tijd, maar volgens het Boeddhisme waren er ontelbare Boeddha’s voor hem zullen er ook vele na hem komen. Boeddha Maitreya -diegene naar wie het boeddhistisch centrum vernoemd is- wordt gezien als de volgende Boeddha.
In dit weekend leer je hem te tekenen volgens de oude Tibetaanse Thangka traditie.

Na de dood van elke Boeddha bloeit het boeddhisme een lange tijd op waarna het degenereert, zelfs volledig in vergetelheid raakt en -zoals het in de oude teksten staat- ‘het geweld over de aarde regeert’. Dan verschijnt de volgende Boeddha die de verloren leer nieuw leven inblaast en opnieuw, zoals dat heet, ‘een slinger aan het wiel van Dharma’ (de boeddhistische leer) geeft.

Maitreya (Sanskrit: Maitri) betekent ‘De Liefdevolle’. Hij resideert momenteel in de Tushita Hemel, en er wordt gezegd dat hij te bereiken is door meditatie.
In tegenstelling tot andere Boeddha’s zit Maitreya niet in volle lotuspositie maar op een troon, klaar om snel ten hulp te schieten waar nodig. Zijn handen voor zijn hart zijn in de ‘mudra van lesgeven’ en hij houdt 2 lotusbloemen vast met daarop een Dharma-wiel en een vaas. Boven zijn hoofd zien we een parasol, wat betekent dat hij bescherming verleent tegen kwade invloeden.

Naast de tekensessies bevat deze cursus dialezingen en meditaties.

Deze cursus is voor beginners, half-gevorderden en gevorderden:

1) Beginnende thangka-cursisten: vrijdagmiddag t/m zondag
Vanwege de opbouw binnen de thangka-traditie en het leren van de basisprincipes is het noodzakelijk om de workshop ‘Boeddha-Gezicht’ te volgen voorafgaand aan dit weekend waarin je de gehele Boeddha Maitreya leert tekenen. Je hoeft geen tekenervaring te hebben.

Deze mogelijkheid om de workshop Boeddha-Gezicht wordt gegeven op de vrijdagmiddag voorafgaand aan de weekendcursus, van 14.00-18.00 (speciale prijs €19,50 i.p.v. €29,50 in combinatie met de weekendcursus).
Totaalprijs: €29,50 + €135 = €164,50 €154,50 (korting van €10)

NB: Het is ook mogelijk om ipv. vrijdagmiddag 20 okt. deze basisworkshop te volgen op Wo 6 sept Kleinschalige Dagworkshop in Amsterdam, op Zo 24 sept Thangka Tekenmiddag in Amsterdam of op Vr 6 oktober in Zwolle zodat je je daarna kunt inschrijven voor:

2) Overige cursisten: vrijdagavond t/m zondag
Voor alle cursisten die al eerder de basiscursus Boeddhagezicht en/of andere cursussen heeft gevolgd bij Carmen.
Wanneer je Maitreya al getekend hebt, kun je dit weekend werken aan een andere vorm van hem: de Bodhisattva-vorm. Ook is het mogelijk om ander thangka-werk af te maken tijdens dit weekend (waarbij je het nieuwe grid krijgt). Graag vantevoren even aangeven aan Carmen.
Prijs: €135

Algemeen:
Naast de tekensessies bevat deze cursus meditaties en dialezingen over het onderwerp waarbij je alles leert over de achtergronden en symboliek van de iconografie. Ook leer je de mantra van Maitreya Boeddha, de betekenis ervan en hoe ermee te werken.

drawing-a-tibetan-buddhahow-to-draw-the-buddhadrawing-Buddha-with-carmen-mensink

In verband met beperkte ruimte is tijdig reserveren noodzakelijk.

Meer Info & Reserveren
Voor meer informatie, kosten en plaats, klik op onderstaande kopjes:

 Data, tijden & prijs
 Mee te brengen materialen
 Waar
 Mogelijkheid tot overnachten
Reserveren